O reteta putin complicata, dar efortul depus merita , pentru ca veti avea la masa de sarbatoare o gustare neobisnuita ,ca gust si forma, asociata de rulade, preparate din pieptul de gaina pe un platou mare de sarbatoare. Sau daca veti dori , puteti sa o serviti la masa, recent scoasa din cuptor, fierbinte si rumenita... Ramane numai sa va hotarati ...
Prima etapa: Pentru aceasta receta e necesar sa cumparati o gaina sau un cucos mare. Gaina se curata de pene mici , se parlesc tot perisorii pe toate partile si se spala foarte minutios. Cu un cutit bine ascutit se taie pelita ,atent, pe lungimea cosului pieptului. Aici e necesar o mica deprindere, dar ca prima data imagina-va , ca trebuie sa dezbracati gaina de toata pelita, in asa fel, ca sa-i ramana aripile intregi , si din pulpe- sa ramana jumatatea de jos a piciorului si coada intreaga. Incetisor , atent cu cutitul se scoate mai intai , jumatatile pieptului de gaina si se `pun deoparte intr-un vas , deoarece se va folosi la prepararea ruladelor. Dupa aceia , cu ajutorul degetelor se scoate pelita de pe oase in partea de sus a gainei. Cand se va ajunge la aripi, cu ajutorul cutitului se taie la incheieturile aripilor, in asa fel , ca aripele sa ramana cu pelita impreuna.
Se ajunge cu mainele la spatele gainei, aici va fi putin mai dificil sa dezbracati gaina, deoarece pelita se dezlipeste mai greu dealungul coloanei vertebrale a gainei, dar cu mare atentie- veti reusi.
Principalul sa nu va grabiti, sa rupeti pelita . O dezlipiti in partea de sus, si la un moment dat , veti primi pelita dezbracata cu doua aripi Se coboara in jos si se dezbraca max ce puteti cu maina,cand se ajunge la inchietura pulpei, la jumatatea piciorului, se face o taietura cu cutitul ascutit, si se desparte pulpele in doua parti. Partea de jos va ramane cu pelita , si va pastra forma gainei, dupa ce va fi impluta. . Si acum , din nou coborati in jos- aici veti intampina un mic obstacol. E necasar, sa dezlipiti pelita de pe spatele gainei, si cand ajungeti la coada, faceti o taietura perpendicula in locul , unde se incepe coada. Si veti ramane cu pelita dezbracata cu 2 aripi, 2 picioruse si coada gainei. Adica, in momentul, cand veti umplea gaina , ea va primi forma initiala. Nu va deranjati , daca s-a rupt pelita undeva. Aici o "coaseti cu ajutorului scobitoarei.
a doua etapa:
Se taie ceapa marunt si se rumeneste putin . Tot uleiul cu ceapa se toarna intr-un vas , unde se va face implutura. Intre timp se dezoseaza toata carnea de oase. Oasele se pun intr-un saculet si se congeleaza , din ele se va prepara o supa foarte gustoasa, pentru alta data. Toate bucatile de carne se taie mai marunt, se amesteca cu 2 linguri de maioneza ( nu e o conditie obligatorie) si se lasa intr-o farfurie, pentru 15 minute la marinat. Intre timp , se taie in felioare mici ardeiul rosu , si mararul se marunteste. Aparte, se opareste orezul cu apa clocotita. Peste orez se pune un capac si se lasa pana se va mari. Pe tigaie se toarna 3 linguri de ulei -nu se incalzeste , dar direct se adauga carnea si se prajeasca la un foc normal , timp de 10-15 minute. Se amesteca mereu cu o lingura de lemn. Toata carnea prajita , ardeiul si mararul, orezul oparit, se toarna peste ceapa prajita. Se condimenteaza cu piper negru macinat, se adauga putina menta rece uscata si se amesteca bine. Dupa ce se va raci implutura, se va adauga 3-4 oua amestecate , in prealabil. Se gusta si, daca e necesar , se mai adauga sare.
a treia etapa:
Tigaia se incalzeste bine cu o lingura de ulei. Ouale se bat cu laptele , faina si putina sare. Se coc 3 clatite pe tigaie, dar grosute , pentru ca in taietura gainei, sa se evidentieze. Dupa ce s-au copt clatitele , se taie in 3 parti.Vom primi fashii lunguiete de clatite.
a patra etapa:
Cuptorul se incinge pana la temperatura de 250C. Pe tava de la aragaz, se toarna putin ulei si se aranjeaza doua bucati de hartie de aluminiu, sau de pergament. Se toarna putin ulei pe hartie , ca sa nu se lipeasca pelita .
Se aranjeaza pelita, si se adauga incetul cu incetul implutura. Sa aveti in vedere,ca implutura preparata are ulei in ea si ouale batute, adica nu este uscata, ca consistenta. Asa e necesar sa fie. Printre implutura se adauga fisii de clatite preparate si peste ele-implutura . Cand se umple binisor partea de sus a gainei, rugati pe cineva sa va ajute, si se uneste pelita din ambele parti cu scobitori, sau daca doriti, coaseti cu ata groasa si ac mare. Sau alta varianta , pe hartia de aluminiu puneti un tifon mare curat , si veti inveli toata gaina primita in tifon, dandu-i forma gainei. Aici , la alegerea voastra.
Dupa ce s-a format parte de sus, se mai adauga clatite cu implutura de carne si se formeaza parte de jos. Deasemenea, se strange cu scobitori sau se coase. Se unge gaina cu mayoneza pe toate partile cu mare atentie. Se inveleste cu hartia si se introduce tava la cuptor . Timp de 15 minute se coace la temperatura de 220C, dupa 15 minute se dezveleste gaina , pentru ca sa se rumeneasca si se coace la temperatura de 180 C timp de 30 minute. Aici , din nou va hotarati -cum procedati mai departe - o serviti la masa in stare fierbinte, dar va spun , ca implutura fierbinte se va desface, nu va fi stransa , cum arata pe poza. Atentie -nu uitati sa-i scoateti scobitorile sau ata.
Sau varianta mea preferata.Gaina se lasa sa se raceasca pe deplin , timp de 2 ore, si peurma se pune in frigider. Adica , inainte de a fi servita la masa , e necesar sa o scoateti din frigider, si sa o taiati in felii cu un cutit foarte bine ascutit. Gustul ei adevarat delcios si aroma imbibata in ea , se va simti , cand va fi servita la masa in stare rece. Va asigur, ca toate aplaudele vor fi a voastre. Este nespus de gustoasa si arata foarte frumos pe un platou mare, la masa festiva.
Se poate servi la masa festiva asociata cu rulourile , care se pot prepara din pieptul de gaina . In timpul , cand se coace la cuptor gaina, se prepara rulourile cu diferite impluturi. Pentru a prepara aceste bunatati, e necesar sa acordati o ora si 30 minute .