Bunatati pentru Craciun
Friptura de purcel sau pomana porcului, este nelipsită de pe masa noastră în preajma Sărbătorilor, când socrii mei taie purcelul.
Se spală bucata de carne apoi se taie în cubulețe potrivit de mari și se pune la fiert, în apă cât să o acopere, pentru 50-60 de minute.
Separat, se toacă ceapa mărunt, se călește puțin și se adaugă bucățile de carne și se lasă să se rumenească puțin. Se adaugă cârnațul tăiat bucăți, condimentele, un polonic de zeamă (în care a fiert carnea) și se lasă să fiarbă la foc potrivit, în cratița acoperită cu capac, până când scade zeama, iar carnea este bine fiartă.
De câte ori este nevoie se adaugă câte puțină zeamă fierbinte și se lasă să fiarbă mai departe. Se adaugă sare după gust.
Între timp se pregătește și mămăliga.
Se servește alături de murăturile preferate.