Pentru că au fost prea mari cartofii achiziționați din piață, m-am gândit să-i prepar umpluți cu carne de porc tocată și scăldați într-un delicios sos de roșii aromatizat cu busuioc.
Spălăm bine cartofii și îi punem la fiert în apă clocotită cu sare și o linguriță de zahăr.
Zahărul adăugat în apa fiartă, va conferi cartofilor un plus de dulceață.
Nu lăsăm cartofii să fiarbă definitiv, ci doar să se pătrundă ușor.
Curățăm apoi cartofii și îi tăiem pe jumătate, transversal.
Scobim interiorul cu o linguriță, lăsând o carcasă de 1-2 mm grosime.
Pentru umplutură, curățăm și tocăm legumele în cuburi, apoi le călim ușor în ulei de măsline aromatizat cu frunze de busuioc și 2 căței de usturoi striviți.
Adăugăm și câțiva stropi de apă, pentru a nu obține acel gust de prăjeală dăunător organismului.
Când legumele sunt bine pătrunse, adăugăm carnea tocată și amestecăm intens pentru a se rumeni uniform.
Condimentăm amestecul cu sare, piper și cimbru, adăugăm și câte puțină apă pentru a nu se lipi ingredientele de pereții vasului, apoi lăsăm amestecul la răcit.
Când este rece, adăugăm 2 ouă micuțe, sau unul mare și omogenizăm compoziția.
Cu acest amestec umplem carcasele de cartofi.
Pentru sos, punem uleiul la încins cu doi căței de usturoi striviți și câteva frunze de busuioc rupte, apoi adăugăm pasta de roșii, amestecăm de câteva ori și completăm cu apă fiartă.
Lăsăm sosul să fiarbă 10 minute, timp în care îl asezonăm și cu condimente, apoi adăugăm în el cartofii umpluți, dar și surplusul de umplutură care nu a încăput în ei, precum și pulpa cartofilor scobită și tocată în cuburi.
Adăugăm la mijloc o crenguță de rozmarin și dăm vasul la cuptor pentru 15 minute, iar cu 5 minute înainte de stingerea focului, presărăm peste cartofi, mozzarella rasă.
La final, după ce se mai temperează puțin mâncarea, presărăm puțin parmezan ras și verdeața tocată mărunt.
Tare buni au ieșit acești cartofi umpluți cu carne tocată, în sos de roșii, vă recomand să-i încercați cu încredere!