Franzele, franzelute, pufosele foarte ...cu mac, susan, seminte, duble sau micute cum mai vreti voi sa fie....variatiuni pe aceeasi tema...oricum un lucru e cert...miros ametitor de bine, despre gust..... va las sa il descoperiti daca le veti proba....v-am convins?
Incalzim usor laptele si luam din toata cantitatea 100 ml cu care vom lichefia drojdia proaspata.
Intr-un bol punem drojdia si o lingura de zahar apoi 100 ml lapte si amestecam bine pana se dizolva complet.
Cernem faina si in mijlocul ei facem o adancitura unde vom pune drojdia lichefiata. Punem deasupra si lingura de zahar ramasa.
Pe margine punem sarea apoi smantana si uleiul de palmier. Adaugam laptele in care am topit untul avem grija sa nu fie fierbinte . Framantam aluatul de paine in jur de zece minute.
Il crestam adanc in forma de cruce si lasam la crescut la loc cald ferit de curent in jur de o ora sau pana isi dubleaza volumul.
Pentru franzelele duble impartim aluatul in doua, pentru franzelute in patru bucati.
Luam fiecare bucata si o intindem cat putem de mult in forma dreptunghiulara. Rulam apoi si asezam in tava.
Lasam la crescut inca 30 de minute.
Ungem fiecare franzela cu galbenus( asa ca intr-o mangaiere) nu apasat, presaram deasupra mac, susan sau seminte...si coacem la cuptorul incins la 200 grade pe programul de patiserie( cuptorul meu este electric). Cand dau drumul la cuptor introduc un vas cu apa fierbinte pe care il vom lasa pana la sfarsit.
Mie mi-au iesit 2 franzele mari duble cu mac si susan iar aseara 4 franzelute( fara lapte l-am inlocuit cu apa)