Pentru ca s-a odihnit cam mult am crezut de cuviinta sa mai folosesc outin masina de facut paine. Pentru reteta asta m-am inspirat de la Gabriela Cara, dar n-am respectat-o intocmai.
In masina de paine se pun ingredientele in aceasta ordine: laptele, sarea, zaharul, mierea, ouale, untul moale, faina iar deasupra sa nu atinga componentele lichide, drojdia uscata. Se programeaza masina pe programul pentru framantare si dospit, cca. 1 ora si jumatate.
Dupa ce s-a oprit masina, se scoate aluatul pe blatul de lucru, care la mine e blatul dulapului de bucatarie.
Aluatul va iesi usor moale, dar nu se va lipi de mana. Se imparte aluatul in sase bucati. Fiecare bucata se intinde in forma de dreptunghi. Se ruleza pe latura lunga si se mai lasa zece minute la dospit, acoperite pe blatul de lucru de un prosop textil.
Se tapeteaza doua forme de cozonac de Yena cu hartie de copt, apoi se ung cu unt.
Se iau bucatile de aluat si din nou se intind in forma dreptunghiulara. Se ruleaza si se pun in tavile pregatite.
Se acopera cu prosopul si se mai lasa o ora la dospit
Intre timp se incinge cuptorul la 180 de grade Celsius.
Cand au crescut frumos, painicile se ung cu lapte si se dau la cuptor.
Eu intotdeana le pun aproape de mijlocul cuptorului vreo 30 de minute, dupa care le mut foarte sus vreo 15-20 de minute, sa se rumeneasca frumos si deasupra si sa nu am surpriza sa se arda prea rau dedesubt.
Cand sunt frumos rumenite le scot din cuptor.
Pofta buna!
1
Daca folositi o forma mare de cozonac, atunci faceti o singura paine.