Ador prajiturile cu foi, as manca non-stop din aceste delicii, dar zau daca imi place sa fac foile. Mi se pare ca iti trebuie forta in maini sa intinzi foile, iar mie asta imi lipseste, si din aceasta cauza fac rar, dar rar de tot astfel de prajituri. Poftesc la ele dar prefer sa zic pas...Insa m-a incumetat acum, dar prea curand nu mai prestez asa ceva :)))...Prea buna, prea grozava, prea se topeste in gura :x
Foile: (pentru o tava de 24/37 cm)
Intr-un bol punem ouale, zaharul, mierea, zaharul cu pastai de vanilie si untura.
Toate acestea le batem cu un tel pe baie de aburi.
Adaugam laptele, apoi dam bolul deoparte si il lasam sa se racoreasca putin compozitia.
Presaram praful de copt, sarea, apoi faina treptat, pana obtinem un aluat omogen si usor de lucrat.
Nu il framantati prea mult pentru ca o sa devina prea elastic, este suficient 3-4 minute.
Impartim aluatul in patru parti egale.
Luam prima foaie, o intindem direct pe dosul tavii, o intepam cu furculita si o coacem in cuptorul incins, la o temperatura potrivita, 5-6 minute. La fel procedam si cu celelalte. Le lasam sa se raceasca.
Crema:
Mixam galbenusurile cu zaharul, amidonul, 5-6 linguri de lapte si semintele de la pastaia de vanilie.
Restul de lapte il punem la fiert cu pastaia de vanilie, cand da in clocot, scoatem pastaia, incorporam amestecul de galbenusuri, dam focul la mic si amestecam continuu pana se ingroasa, ca o budinca.
Tragem crema de pe foc, o acoperim cu o folie si lasam sa se raceasca.
Peste crema rece, punem untul, de la temperatura camerei, taiat bucatele. Mixam pana obtinem o crema fina.
Asezam prima foaie intr-o tava, punem jumatate din crema si o nivelam.
Venim iar cu foaie, gemul (cautati sa folositi unul mai putin curgator, al meu era cam moale), foaie, restul de crema si ultima foaie.
Presam putin cu mana si dam prajitura la rece. O pudram cu zahar si servim.
Sa aveti pofta!