am primit de la socrul meu care este in spania un jamon si cum nu prea putem sa-l mancam asa, am incercat sa-l gatesc, cu toate ca am primit instructiuni clare ca jamonul nu se gateste, eu m-am incapatant si am incercat si bine am facut ca a iesit o bunatate de fasole :D
Se poate pune fasolea in apa, sa se inmoaie, cu o zi inainte ca sa fiarba mai repede.
Se pune fasolea la fiert. Se lasa sa clocoteasca 10 minute dupa care se schimba apa. Se repeta de 2–3 ori aceasta operatie, dupa care punem legumele taiate dupa preferinta si lasam sa fiarba impreuna.
Intre timp taiem bucatele de jamon nici prea subtiri, pt ca se usuca, nici prea groase, pe care le punem la prajit in putin ulei, le lasam putin, nu trebuie sa se prajeasca prea mult, doar sa se rumeneasca putin, dupa care le scoatem.
In uleiul in care am prajit jamonul punem ceapa taiata marunt la calit, apoi adaugam sucul de rosii si faina si facem un rantas, pe care il punem peste fasole si lasam sa dea cateva clocote.
Spre sfarsit punem si bucatile de jamon.
Nu puneti nici un strop de sare in fasole, deoarece jamonul contine f multa sare, iar in timp ce-l prajesti el isi lasa toata sarea.
Punem verdeata tocata marunt.
Servim cu cepa rosie!
pofta buna!
1
Jamón este cuvantul spaniol pentru sunca, dar folosit international desemneaza sunca spaniola, uscata, din carne de porc.
2
Exista 2 tipuri de jamón:
3
jamón serrano – sunca uscata din porc (cuvantul serrano inseamna “de la munte”)
4
jamón iberico – sunca uscata de calitate superioara ce contine carne de porc iberic (se mai numesta pata negra)