Puneți fasolea în apă rece, cu o seară înainte de a o prepara. Dimineața o scurgeți de apa în care a stat și o puneți într-o oală în care aveți apă fierbinte. Schimbați apa de trei ori pentru a elimina toxinele din fasole, de fiecare dată folosind apă caldă.
Când puneți fasolea în ultima apă, adăugați și cimbrul, foaia de dafin și piperul boabe și lăsați să fiarbă la foc mic.
Între timp curățați legumele, le spălați și le tăiați mărunt. Le puneți la călit într-o tigaie cu ulei și când acestea se înmoaie puneți pasta de tomate diluată cu puțină apă caldă. Mai lăsați să fiarbă câteva minute. Prăjiți și cârnații.
Verificați fasolea, și dacă bobul se desface în două e momentul să puneți peste legume și cârnații. Mai lăsați să dea în câteva clocote, potriviți gustul de sare, puneți mărar din belșug și stingeți focul.
O lăsați puțin ca să se mai întrepătrundă aromele și gata.
O serviți cu gogoșari sau castaveciori murați sau și mai bine cu murături.
Poftă bună!