Azi gatesc autentic romaneste, la invitatia prietenei noatre Alice, care a lansat un frumos proiect culinar si anume acela de a gatii romaneste, in fiecare zi de luni :)
Dat fiind faptul ca ne aflam in Postul Pastelui, nu puteam gatii decat autentic romaneste si de post
Punem fasolea la inmuiat de seara. A doua zi o punem la fiert, lasand-o sa dea cateva clocote, dupa care scurgem apa si o inlocuim cu alta apa fierbinte. Repetam de 2-3 ori aceasta operatie si o lasam sa fiarba in ultima apa, pana cand bobul de fasole este foarte bine fiert.
Scurgem fasolea de apa, dupa care o bagam la robot, sau o dam prin sita. Punem cateva linguri de ulei de masline sau de floarea soarelui peste fasolea pasata si o frecam binisor. Adaugam apoi usturoiul pisat, condimentam cu sare si piper dupa gust.
Separat pregatim prajeala: Taiem ceapa marunt sau julien, o punem la calit in 2-3 linguri de ulei, dupa care adaugam tocana de legume sau bulionul de casa, completam cu putina apa si lasam pana cand se inmoaie ceapa. Condimentam cu sare, piper si boia dulce. Punem fasolea in castroane, iar peste vom pune prajeala.
Servim cu paine prajita. Pofta buna!