Estonian kringel

de alice_ciobanu in Dulciuri, 14 Noi 2011 | 8593 vizualizari

 

De cand l-am vazut la JLC, nu mi-a mai stat gandul decat la el. Nu m-a bantuit chiar ca my preciouss, but still.... Asa ca de acum declar sus si tare: If it's Sunday.... is estonian kringel ! Dar deja incep sa adopt stilul "comfort food" for sunday. Got it?

Asa ca dis-de-dimineata, am pus mana la invartit niste aluat si iata ce a rezultat:

 

INGREDIENTE

  • pentru aluat:
  • 120 ml lapte caldut (nu fierbinte)
  •  1 lingurita zahar 
  • 1 galbenus
  • 30 g unt
  • un praf de sare
  • 15 g drojdie
  • 300 g faina
  • pentru uns :
  • 50 g unt
  • 3-4 linguri zahar
  • 1-2 lingurite scortisoara
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Estonian kringel:

Puneti intr-un bol curat drojdia frecata cu 1 lingurita zahar si cu laptele caldut, nu fierbinte, ca o distrugeti. Lasati bolul la loc cald, acoperit cu un prosopel curat, pana ce se umfla si face o spuma deasupra.

Intr-un bol maricel puneti faina amestecata cu un praf de sare. Faceti o gropita in mijloc si turnati acolo laptele umflat cu drojdie, galbenusul de ou si untul topit dar racit. Amestecati bine vreo 10 minunte pana obtineti o bila de aluat. Lasati-o la loc cald, pentru 1-2 ore pana ce-si dubleaza sau chiar tripleaza volumul.

Apoi pe masa infainata intindeti bila de aluat frumos crescuta, (dar mai framintati-o citeva minute -  sa iasa tot aerul) si cu sucitorul intindeti foaie mai mult dreptunghiulara decat patrata, cam de vre 1 cm grosime.

Din 50 de grame de unt frecat bine cu zahar si 2 lingurite de scortisoara (eu am pus 2 lingurite pentru ca-mi place foarte tare aroma) faceti o crema si ungeti cu ea suprafata de aluat. mai lasati din crema vreo 2-3 linguri pentru uns deasupra.

Dupa ce ati intins bine cu pensonasul crema de unt si scortisoara pe tot aluatul, rulati-l strans sub forma de rulou. Apoi cu un cutit ascutit taiati-l in doua, pe lung, lasand vreo 2-3 cm netaiati la un capat. Incercati sa suciti aluatul, adica fiecare bucata din ruloul taiat, in forma de spirala, unul peste celalalt, lasand partea taiata, rasfirata, in exterior. Aici e cheia frumusetii lui. uniti capetele sub forma de colacel.

Ungeti frumos faldurile exterioare cu crema oprita (cum v-am zis mai inainte, da?!) si dati totul in cuptorul incalzit pentru 20-25 minute maximum.

Rezultatul...e mirific ....si de bun si de frumos. Mersi Ana!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Estonian kringel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (30)

mihaelar63 1

29.11.2011, 23:22

Frumoase chestii invartesti si aromate

Cristinootza 1

06.12.2011, 20:07

Arata f bn...inspirata de reteta ta am ajuns sa fac niste melci cu nuca si scortisoara de te lingi pe degete

angyb 1

28.12.2011, 15:07


l-am facut si eu foarte bun

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1103 puncte

Panacris

1014 puncte

RODIMUR

165 puncte

Rocsi

133 puncte

vasimur

126 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Colac secuiesc