Vai, ce-am uitat de dulceata aceasta...pretioasele mele borcanele parfumate si dulci-condimentate, dar voi ma iertati, nu-i asa?
Pe vremea cand culegeam din padure aceste minunatii, mai rasfoiam si revistele cu retete...asa am dat de o reteta de dulceata de capsuni cu chilli si m-am gandit:"Oare cum o fi dulceata asta? Combinatia e cam ciudata". Dar apoi, tot eu m-am gandit ca daca ciocolata cu chilli este o delicatesa, de ce n-ar fi si dulceata...insa capsunile se terminasera, si, ce-i drept, au fost si destul de scumpe anul acesta, zic eu....Ce sa fac? Ce sa fac? Gandul meu ramasese tot la dulceata cu chilii.Dintr-o data, mi-a venit o idee: ce-ar fi sa inlocuiesc capsunile cu zmeura, ca de-astea am! Zis si facut! Rezultatul? O dulceata minunata, parca mai parfumata si mai gustoasa, datorita prafului de chili din compozitie...dupa cum ma asteptam, iuteala e foarte placuta si intareste savoarea naturala a fructelor. Ma felicit ca am incercat asa ceva si de acum voi face ori de cate ori voi avea ocazia!
Se amesteca zmeura cu zaharul si zeama de lamaie si se pune intr-o cratita mare la foc iute, se amesteca mereu, sa nu se prinda, se spumeaza de cate ori e nevoie (spuma am folosit-o la inghetata...o bunatate) si se curata aderentele de zahar de pe marginea cratitei cu o pensula de silicon muiata in apa rece (ca sa nu se schimbe culoarea dulcetei). Se fierbe pana ajunge la consistenta dorita (se ia din cand in cand cate-o lingurita de dulceata si se da la race...daca s-a intarit, atunci dulceata e gata). La sfarsit se adauga chilli si se amesteca bine. Se toarna fierbinte in borcane curate si uscate, se pune capacul si se intorc cu fundul in sus, sa se videze.
Enjoy!
1
daca va incomodeaza samburii, dulceata se poate strecura, ramanand astfel un jeleu minunat
2
daca va doriti ca dulceata sa nu fie atat de legata, o puteti lasa mai putin la foc