Spalam strugurii, ii rupem boabele de pe ciorchine. Decojim boabele cu mana sau cu un cutitas, dar daca sunt foarte copti, merg usor cu mana.
Asezam boabele intr-un bol, adaugam zaharul, zeama de la 1 lamaie si amestecam, lasam peste noapte pentru a lasa zeama.
Rasturnam strugurii, lamaia spalata si taiata in 3-4 felii, intr-o oala incapatoare si punem la foc.
Amestecam ocazional pana ce se ingroasa, facand proba cu farfuria, punand un strop pe farfuria rece si lasam sa se raceasca, daca curge, o mai lasam sa fiarba, daca este gros si nu curge, dulceata este gata. Adaugam vanilie, zeama de la portocala si coaja, scortisoara dupa gust.
Punem dulceata fierbinte in borcanele sterilizate, cu capacul in jos si acoperim cu un prosop, lasam sa se raceasca pana 2 zi cand le depozitam in camara.
Eu am vrut o dulceata fina si, inainte sa pun in borcane, am trecut dulceata printr-o strecuratoare, astfel am eliminat samburi.