Initial am vrut să prepar magiun din prune fără zahăr, dar după ce am m-am gustat la jumătatea procesului de fierbere, am schimbat macazul și am pus de-un gem cu mai puțin zahăr, întradevăr. Spor și poftă bună!
Prunele se spală sub jet de apă rece, se desamburesc și se pun într-un vas încăpător, în cazul meu unul înalt de inox, cu fund triplu.
Se presară zahărul deasupra, se amestecă ușor prin rotirea vasului, apoi se lasă peste noapte la rece.
A doua zi, dis de dimineață, se pune vasul la foc mediu cca. 150 grade), în cuptor, neacoperit cca. 3-4 ore sau pentru goposdinele moderne la Slow cooker, în minunatul aparat de la CrockPot, 6 ore la modulul HIGH.
După ce a scăzut bine zeama lăsată și gemul se încheagă, se adaugă fisticul mărunțit se ma lasă la fiert cca. 30 de minute, apoi se pune în borcane sterilizate.
Borcanele se căpăcesc, cât e fierbinte gemul și se lasă la dunst cald până a doua zi.
Spor și poftă bună!
1
fisticul se poate înlocui cu alunele de pădure, arahide sau clasicele nuci! ;))