O dulceata delicioasa pe care o putem face si noi , nu numai turci si grecii.
Se spala smochinele, se taie coditele si se pun in apa fiarta in care s-au pus 2 bobite de piatra vanata ( cat un bob de porumb ). Se pune piatra vanata pentru a nu-si schimba culoarea. In apa fiarta se lasa circa10 minute. Se scurg , se spala, se impaneaza cu coaja de lamaie si se pun la fiert intr-o cratita in care s-a facut siropul.
Siropul se face dintr-un kilogram de zahar si 750 mil. apa. Se fierbe apa cu zaharul pana se leaga.( cand iei sirop si il pui pe o farfurioara sa stea ca o bobita.)
Se fierbe dulceata pana se aduna spuma la mijlocul cratitei. Intre timp se spumuieste dulceata. Din cand in cand se misca intr-o parte si alta cratita pentru a nu se prinde dulceata.
Este suficient de fiarta cand iei sirop intre degetul mare si aratator sirop si desfacand degetele se tine (se intinde) siropul .Se adauga zeama de lamaie si se lasa sa mai dea cateva clocote(2-30. Se lasa sa se raceasca si se pune in borcan.