De foarte mult timp mi-am dorit sa incerc aceasta dulceata, insa, personal, ma asteptam la mai mult :)
Intr-un vas/cratita (eu am folosit de aluminiu) se pun cele 3 kg de zahar impreuna cu apa. Se amesteca usor pentru omogenizare si se asaza vasul pe aragaz/plita la foc mic.
Se fierbe siropul format pana scade la jumatate din cantitatea initiala.
Adaugam miezul de pepene taiat in cuburi potrivit de mari si stropit cu sucul de lamaie.
Se continua fierberea pana ce siropul ajunge la consistenta dorita.
Dulceata (fierbinte) se pune apoi in borcanele curate si se strang capacele foarte bine. Le asezam pe o suprafata rezistenta cu capacul in jos. Dupa racire se depoziteaza intr-un loc uscat si racoros.
Pofta buna!
1
Se aleg pepenii ce emana un miros puternic, parfumat.
2
Sucul de lamaie are rolul de a pastra culoarea si consistenta miezului de pepene
3
Este foarte important ca siropul de apa si zahar sa se fiarba la foc mic pentru a evita caramelizarea acestuia si implicit culoarea maronie
4
Se poate aromatiza dupa gust cu menta sau busuioc verde, scortisoara