M-am ambitionat anul asta sa fac dulceata de nuci pentru ca nu mai mancasem din copilarie. Am folosit 3 randuri de manusi si tot m-am murdarit (sper sa scap repede de mainile astea negre). In rest e foarte simplu de facut.
Gustul dulcetei de nuci imi aduce aminte de copilarie si bunici :X
Lasam nucile in apa pana a doua zi. A doua zi le curatam de partea verde. Pentru ca ti se innegresc mainile de la ele folositi manusi si de preferat sa le curatati sub jet de apa. Nucile curatate le punem in apa rece cu zeama de la jumatate de lamaie. Le lasam 2-3 ore in apa cu lamaie.
Le oparim de trei ori astfel: Punem un vas cu apa la foc pana da in clocot. Adaugam nucile si lasam pe fac sa dea in cateva clocote si dam vasul deoparte. Lasam asa 10-15 minute. Repetam operatiunea de trei ori schimband apa de fiecare data.
Punem la fiert apa cu zaharul iar cand incepe sa se ingroase adaugam nucile. Lasam sa fiarba 10-15 minute la foc mic apoi marim flacara pana se leaga bine. Cand siropul e bine inchegat adaugam zeama de lamaie si mai lasam sa dea in cateva clocote. Luam vasul de pe foc si adaugam zaharul vanilat.
Turnam dulceata in borcane curate si uscate cat e inca fierbinte, pentru a se sigila borcanul. Strangem bine capacul si intoarcem borcanul cu gura in jos pe o tava metalica.
Din aceasta compozitie mi-au iesit 5 borcanele de 400 gr
1
Nucile se culeg la inceputul lunii iunie, inainte sa se formeze complet coaja