Dupa cum v-am mai spus, imi plac foarte mult gemurile si dulceturile. Vroiam sa fac dulceata de cirese amare, dar nu prea am avut timp sa caut prin piata. Am avut noroc cu o vecina a parintilor mei, care nu stia ce sa mai faca cu atatea cirese. Asa ca ne-am dus si le-am cules noi. Nu eu le-am cules... eu doar am facut dulceata :).
Dupa ce am spalat ciresele, le-am indepartat coditele apoi le-am scos samburii. Operatiunea se scoatere a samburilor am dus-o la bun sfarsit cu ajutorul lui Silviu si a aparatului se scos samburii (doua "lucruri" utile la casa omului :D).
Intr-o oala incapatoare punem cate un rand de cirese si unul de zahar. Lasam sa stea pana isi lasa zeama. Nu a trebuit sa le las prea mult pentru ca au fost foarte zemoase.
Punem oala pe foc (eu am folosit o plita pe care am pus-o sub oala) si lasam sa fiarba la foc potrivit.
Adunam cu o lingura spuma formata. Amestecam din cand in cand pentru ca dulceata sa nu se lipeasca de oala.
Cand incepe sa se lege incercam consistenta pe o farfurie. Cand dulceata ajunge la consistenta dorita adaugam zeama de lamaie si mai lasam sa dea cateva clocote iar apoi oprim focul.
Punem dulceata calda in borcane spalate si sterilizate si le punem capacul. Intoarcem borcanele pe capac si le acoperim pana a doua zi.
Dupa ce s-au racit le putem depozita pentru iarna.
Din cantitatile acestea mi-au iesit 9 borcane de dulceata.
Este una din cele mai bune dulceturi si va garantez ca merge perfect cu o paine proaspata de casa :)