Se apropie sezonul fructelor si m-am gandit sa va fac cunoscute reteta mea de dulceata de caise .
In fiecare an fac dulceturi , gemuri ,siropuri , le fac toate cu mare drag pentru familia mea , asa iarna avem in camara tot ce ne dorim .
Se spala caisele , se scot samburii si se pun intr-un lighean cu zahar , se amesteca din cand in cand sa se topeasca zaharul .
A doua zi cand zaharul este topit si caisele au lasat siropul se strecoara si se pun la foc .
Se pune o plita pe ochiul aragazului pentru a nu se prinde dulceata .
Se lasa focul incet si se amesteca cu o lingura de lemn .
Intre timp spalam borcanele si le sterilizam in cuptor .
Cand fierbe butonat dulceata si nu mai are spuma adaugam conservantul dizolvat in sirop si mai lasam cateva minute pe foc .
Luam de pe foc dulceata si o impartim in borcane sub care asezam o lama lata de cutit pentru a nu crapa borcanele .
Le punem capacul si le asezam borcanele intr-o ladita captusita cu paturi pana a doua zi la dunst uscat
A doua zi le asezam in camara , vom avea o dulceata aromata si gustoasa .
Pofta buna !!!
1
Caisele trebuie sa fie bine coapte .
2
Din zeama rezultata fac un sirop delicios .