Se spune ca afinele, bilutele acestea acrisoare si intens colorate ar fi un adevarat izvor de sanatate. De cateva saptamani imi propun sa fac si eu dulceata dupa o idee pe care doresc sa o incerc. Merg, cumpar cateva kilograme de afine si pana ma apuc de treaba afinele se volatilizeaza!
Nu, nu am descoperit ca afinele sunt vreun gaz nou de adaugat in Tabelul Mendeleev si nici ca au puteri magice. Pur si simplu le devoram ca atare,crude si racoroase.
In sfarsit se pare ca ne-am facut plinul si iata , am reusit sa fac si eu dulceata.
Afinele se pun in cratita emailata impreuna cu zaharul ca sa lase suc cateva ore.Se pune cratita pe foc moderat si amestecand se aduce la punctul de fierbere. Cand incepe sa se umfle si sa faca spuma procedam ca la orice alta dulceata.Se potriveste focul si amestecand destul de des se lasa sa fiarba cam 20 minute.
Se ia cratita de pe foc, se toarna Gelfix si se amesteca foarte bine. Se pune iar pe foc moderat si se lasa sa mai fiarba 3-4 minute. Se stinge focul, se adauga vanilia,portocala confiata si apa de flori, si se pune imediat in borcane sterilizate. Borcanele se pun cu gura in jos pe un stergar pana la racirea completa.
1
nu am respectat intocmai indicatiile de plicul Gelfix
2
portocala confiata se gaseste la Mega Image raionul cu arome pt. dulciuri
3
apa de flori de portocal se gaseste in orice magazin cu specific arabesc