Dovleac împănat cu friptura de pui îmbălsămat

de klausenburger_adica Lacrima in Pui, 2 Noi 2014 | 4733 vizualizari

 

Azi mă jucai cu aromele toamnei şi mă gândii că poate o să vă amuze şi pe voi să faceţi la fel.

Dovleacul e o resursă complexă şi ludică. Îl sculptăm, îl decorăm, îl coacem în fel şi chip. Ca strugurii, dovleacul ascunde în carnea lui bucuria soarelui.
De astă-dată l-am umplut cu minuni şi i-am aşezat alături carne frăgezită în arome de ceai.

Mai multe retete puteti gasi aici: http://klausburger.blogspot.ro

 

INGREDIENTE

  • Pentru dovleacul împănat
  • 1 dovleac potrivit de mare (mediu)
  • 500 gr ciuperci
  • 200 gr orez
  • 2 morcovi
  • 3 cepe
  • 2 cepe verzi
  • 1 ardei potrivit de mare
  • 1 ţelină mică
  • 50 gr prune uscate
  • 3-4 căţei de usturoi
  • 100 gr smântână grasă
  • 30 ml ulei
  • condimente: sare, piper, vegeta (dacă foloseşti), foi de dafin, ienibahar, busuioc
  • Pentru puiul îmbălsămat Aprox. 1 kg pulpe de pui (sau orice altă parte a puiului vă place)
  • 1 lingură de melasă de rodii
  • 1 linguriţă de muştar franţuzesc
  • 1 linguriţă boabe de ienibahar
  • 3-4 foi de dafin
  • 1 linguriţă de sos dulce-iute tailandez
  • 1 linguriţă susan
  • 30 gr caise confiate
  • 1 cană de ceai aromat din: mentă şi salvie în care ai stors o jumătate de lămâie
  • 1 lingură de pastă de roşii
  • 5-6 căţei de usturoi
  • 50 ml ulei
  • 100 ml vin alb
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dovleac împănat cu friptura de pui îmbălsămat:

1. Spală bine dovleacul pe dinafară, taie un capac, scobeşte cu atenţie interiorul să nu rămână deloc sâmburi şi dă la cuptor, unde îl laşi să se coacă de jumătate. Pentru a şti cât s-a copt, verifici cu furculiţa. Când ea intră cu puţină greutate, îl poţi scoate şi umple.

2. Între timp: spală carnea de pui, codimenteaz-o cu sare şi piper, aşeaz-o în cratiţă cu toate cele menţionate, mai puţin usturoiul pe care îl vei adăuga la sfârşit, când carnea e făcută şi sosul a scăzut şi a devenit consistent. Dacă vinul se evaporă prea repede, adaugă încă un păhărel de vin alb, sau ceai. Ceaiul se face fierbând o cană de apă într-un ibric, apoi adaugi plantele şi laşi la infuzat 3-5 minute sub capac şi adaugi zeama de lămâie. Acest ceai şi vinul se pun peste carne înainte să o dai la cuptor.

3. Spală orezul cu apă rece până iese amidonul din el.

4. Într-o cratiţă non-aderentă pune toate legumele tocate cubuleţe, orezul spălat şi uleiul. Prunele şi usturoiul se adaugă la sfârşit doar. Când legumele şi orezul au devenit sticloase, adaugă o ceşcuţă de apă călduţă şi lasă să fie absorbită de orez. Mai adaugă apă dacă este prea puţină. Când orezul este de jumătate făcut, adaugă condimentele şi smântăna şi amestecă bine să se topească smântâna.

5. Dacă dovleacul e copt de jumătate, umple-l cu risotto-ul făcut după cum am spus mai sus, pune capacul de dovleac şi dă înapoi la cuptor pentru încă aprox. 30 minute, sau până când vezi că orezul e făcut înăuntru şi nu e foarte zemos. Când orezul e făcut, iar dovleacul e şi el copt bine, scoate-l şi lasă-l la răcit pe masă în bucătărie.

TIPS-URI

1

Serveşte cu sos de usturoi, cald şi cu carne îmbălsămată. Pentru culoare şi gust, presară pătrunjel şi busuioc proaspăt deasupra.

Daca ti-a placut reteta noastra "Dovleac împănat cu friptura de pui îmbălsămat" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Caty

2052 puncte

Rocsi

1250 puncte

vasimur

1198 puncte

oanapl

1103 puncte

mirela0911

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Piept de pui cu sos de dovleac copt