Desert tort cu caise, fistic si iaurt

de Rocsi in Torturi, 14 Aug 2021 | 2702 vizualizari

 

"Retete de suflet"
Un tort grozav cu caise si crema de iaurt. Blatul cu fistic a iesit pufos, iar pe langa jeleul de caise am pus si ceva zmeura proaspata. Totul s-a completat atat de minunat si a avut un succes teribil. As mai fi mancat, dar s-a terminat repede! 

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
    • 5 oua
    • 5 linguri zahar
    • 4 linguri apa minerala
    • 4 linguri ulei
    • 70 gr fistic curatat
    • 5 linguri faina
    • 1 lingurita praf de copt
    • 1 lingurita vanilie
    Pentru jeleul de caise:
    • 500 gr caise
    • 2 linguri zahar (mai mult daca doriti jeleul mai dulce)
    • 2 linguri pline amidon
    • 50 ml apa
    Pentru crema cu iaurt:
    • 400 gr iaurt grecesc
    • 350 ml smantana pentru frisca
    • 80 gr zahar pudra
    • 4 foi de gelatina
    • 2 lingurite vanilie
    In plus:
    • 1 bolisor zmeura
    • 250 ml smantana pentru frisca + 2 linguri zahar pudra
    • fructe pentru decorat
    • 40 gr ciocolata neagra
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort cu caise, fistic si iaurt:

Blatul: Maruntiti fisticul in blender, dar nu il faceti pudra. Separati ouale. Bateti albusurile cu un praf de sara pana devin spuma. Adaugati zaharul, mixati pana obtineti o bezea. Galbenusurile le amestecati cu uleiul, le adaugati peste bezea si amestecati. Puneti apa minerala si vanilia. Cerneti faina cu praful de copt, le adaugati peste albusuri, amestecati usor cu o paleta de silicon. La final incorporati si fisticul. Impartiti compozitia in doua boluri, in mod egal. Tapetati cu hartie de copt o tava de 23 cm, coaceti foile de blat pe rand, la 180 de grade, 10 minute fiecare. Puteti coace si blatul intreg. Lasati sa se raceasca foile.

Jeleul de caise: Caisele spalate, le taiati pe jumatate si le scoateti samburii. Le puneti intr-o cratita, presarati zaharul si turnati apa. Transferati cratita pe foc, amestecati din cand in cand. Lasati sa fiarba 8-10 minute, la foc mic. Amidonul il amestecati cu 4-5 linguri de apa rece, il turnati peste caise. Amestecati bine, lasati pe foc pana se ingroasa. Luati un bol mai mic, il tapetati cu folie, turnati jeleul. Il acoperiti si il dati la rece pana se incheaga. Crema cu iaurt: Puneti foile de gelatina la hidratat in apa rece, 10 minute. Intr-un vas puneti smantana pentru frisca rece, zaharul pudra si vanilia. Mixati pana frisca incepe sa prinda volum. Adaugati iaurtul rece, le mixati pana sunt omogene. Foile de gelatina le scurgeti de apa, le topiti pe baie de aburi. Adaugati gelatina peste crema de iaurt cu frisca si mixati pana este bine incorporata. Asezati prima foaie de blat pe un platou si un inel detasabil in jurul sau. Puneti cam jumatate din crema de iaurt, o nivelati. Scoateti jeleul de caise de la rece, il asezati fix pe mijloc, iar in jurul sau puneti zmeura. Puneti restul de crema, o nivelati. Deasupra asezati a doia foaie de blat.

Daca va plac torturile insiropate bine, faceti putin sirop de vanilie sau fistic si insiropati blaturile.

Dati tortul la rece peste noapte. Smantana pentru frisca rece, o mixati cu cele 2 linguri de zahar pudra, pana devine spuma. Scoateti tortul de la rece, indepartati inelul. Imbracati tortul in frisca. Topiti ciocolata neagra si ii faceti cateva dungulite. Il decorati cu fructe, frunze de menta si ce va mai place! Il mai dati jumatate de ora la rece, apoi serviti. Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu caise, fistic si iaurt" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
citeste mai mult
Cum să recunoști un ulei de măsline de calitate
RETETA RECOMANDATA
Tort caramel