Desert tort cu blat de nuca si crema de vanilie cu mascarpone

de mirela0911 in Torturi, 19 Iun 2017 | 25554 vizualizari

 

Pentru blat m-am inspirat de la Oana (multumesc :-*), crema am facut-o cum am gandit eu de cuviinta ca ar fi pe gustul nostru si a iesit un deliciu! 

 

INGREDIENTE

Pt. blat:

  • 8 albusuri
  • un praf de sare
  • 8 lg zahar
  • 250 g nuca macinata
  • 4 lg faina
  • 1 plic praf de copt

Pt. crema:

  • 3 galbenusuri
  • 3 lg zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 3 lg amidon
  • 350 ml lapte
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml frisca lichida

Mai avem nevoie de:

  • 3 lg zahar
  • o mana de nuca
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert tort cu blat de nuca si crema de vanilie cu mascarpone:

Blatul: Albusurile se bat spuma cu un praf de sare. Se adauga pe rand zaharul si se mixeaza pana se obtine o spuma tare. Separat se amesteca nuca macinata cu faina si praful de copt. Se incorporeaza ingredientele uscate in spuma in 2-3 reprize, amestecand cu grija de jos in sus, pana la omogenizare. Se toarna compozitia intr-o tava rotunda cu pereti detasabili, tapetata cu hartie de copt.

Se da la cuptorul preincalzit la 180 de grade pana trece testul scobitorii, cca 30 de minute. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca bine apoi se taie in trei parti.

Crema: Galbenusurile se amesteca cu zaharul si zaharul vanilat, se adauga amidonul apoi laptele cate putin pentru a nu face cocoloase. Se pune pe foc mic si se lasa sa fiarba pana se ingroasa ca o budinca.

Separat se mixeaza mascarponele, adaugand in 2-3 reprize frisca lichida. Din acest amestec se opresc 3-4 lg, restul se omogenizeaza treptat cu budinca racita.

Intr-o cratita se pune zaharul la caramelizat. Cand s-a topit tot se adauga nuca, se amesteca bine apoi se rastoarna pe hartie de copt. Se lasa sa se raceasca apoi se macina, nu foarte fin, sa ramana si bucatele mai mari.

Pe un platou se aseaza primul blat, se unge cu o treime din crema de vanilie, se pune al doilea blat, se une cu crema iar deasupra se pune ultimul blat. Se imbraca tortul in crema de vanilie ramasa iar deasupra se fac cateva moatze din crema de mascarpone cu frisca pastrata.

Se tapeteaza pe margini cu krantz-ul de nuca (la capitoul acesta trebuie sa mai exersez) si se presara si deasupra. Se da la frigider pana in momentul servirii.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Pentru blat se pot folosi cu succes albusuri ramase si pastrate la congelator (eu am avut 5).

2

Crema se poate prepara si fara mascarpone.

3

Tava folosita are diametru de 21 cm.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert tort cu blat de nuca si crema de vanilie cu mascarpone" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cozonac cu smantana - Reteta pentru un aluat perfect

pe 24.12 la 20:10

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

pe 24.12 la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert tort cu ciocolata, visine si blat umed