Ce este matcha? O pudra fină obținută prin măcinarea frunzelor de ceai verde. Doar atât o să spuneți? Ei bine!! Matcha este considerat cel mai sănătos ceai pe care-l poți bea la ora actuală. Conține o cantitate mare de antioxidanți, minerale, vitamine și aminoacizi. O ceașcă de matcha conține antioxidanți cât 10 cesti de ceai verde obișnuit. Te poți bucura de matcha nu doar printr-o ceașcă de ceai. Este folosită mai nou la prepararea deserturilor, la budinci, latteu-ri, cocktail-uri... Pulberea de matcha, adica de ceai verde, este amaruie daca este folosita in cantitate prea mare. De aceea este bine sa puneti cate putin apoi sa gustati si sa suplimentati daca este necesar. Ca sa prind gustul am facut pentru inceput un ceai, apoi un smoothie cu banane.
Pentru aluatul de tarta: untul rece taiat cuburi se pune in bolul unui robot de bucatarie. Se adauga faina, cacaua si sarea. Se mixeaza cateva secunde pana obtinem niste firimituri. Peste firimituri punem galbenusul de ou si smantana. Mixam pentru alte cateva secunde pana aluatul se leaga si se desprinde de pe peretii vasului. Smantana are rolul de a fragezi si mai tare aluatul. Daca doriti, puteti sa o inlocuiti cu 1-2 linguri apa rece. Se impacheteaza aluatul in folie alimentara si se da la frigider pentru 20 minute. Pe masa usor infainata se intinde aluatul intr-o foaie rotunda. Se ruleaza aluatul pe sucitor si se intinde intr-o tava de tarte, de preferat cu marginile detasabile. Se inteapa aluatul cu o furculita. Se pune o o hartie de copt pe fundul aluatului si se pune peste hartie bile speciale sau fasole. Se coace aluatul in orb 20 minute la 175-180 grade C. Se indeparteaza hartia de copt si bilele si se mai coace aluatul simplu alte 20 minute. Se lasa sa se raceasca pe un grilaj.
Pentru ganache: smantana pentru frisca se incalzeste pana aproape ajunge aproape sa fiarba. Se adauga peste ciocolata taiata grosier, se amesteca cu un tel pana ciocolata este topita. Se adauga caju-ul taiat grosier, se amesteca. Se pune compozitia pe fundul tartei si se da la frigider.
Pentru crema: smantana pentru frisca se pune intr-o craticioara, se adauga 2-3 fasii de coaja de lamaie bio. Atentie sa fie doar partea galbena de la lamai. Se pune pe foc si cand smantana devine fierbinte, aproape de punctul de fierbere, se da deoparte. Se scoate coaja de lamaie si se pune peste ciocolata alba taiata bucati. Se amesteca cu un tel pana se topeste ciocolata. Se da la frigider pentru minim 30 minute. Mascarponele se amesteca cu un tel impreuna cu zaharul pudra si coaja de lamaie rasa.Se amesteca cu frisca batuta. (Tips: cand cumpar mai multe lamai bio, le spal, le sterg, dau coaja pe razatoare si o pun intr-un borcanel. Adaug zahar si pastrez la frigider)
Galbenusurile se mixeaza impreuna cu zaharul tos pana se albesc si se ingroasa. Se pune vasul pe baie de aburi si se continua mixarea pana zaharul este topit. Se adauga crema de galbenusuri peste crema de frisca. Se amesteca cu un tel tip para pana la incorporare.
Agar agar-ul se pune intr-un vas impreuna cu 4 linguri apa fierbinte. Se pune pe foc, se amesteca constant si se fierbe 1-2 minute. Agar agar se fierbe intre 1-5 minute si se poate folosi o cantitate mai mare de lichid pentru fierbere. Se lasa sa se tempereze, sa nu fie fierbinte, dar nici rece pentru ca se ingroasa. Se adauga la crema facuta anterior. Se imparte crema in doua. Intr-un vas se pune zeama de lamaie, iar in celalalt se pune matcha. Crema galbena si acrisoara de lamaie se pune in tarta peste ganache-ul de ciocolata. Se da la frigider pentru 15-20 minute. Avantaj ca se intareste mai repede ca si gelatina, este un produs 100% natural, vegetal, fara gust sau miros.
Intre timp facem crema de matcha. Pulberea de matcha, adica de ceai verde, am dizolvat-o in 2 linguri apa calda. Am pus pasta verde peste crema si am amestecat. Pentru ca nu se dizolva foarte bine am folosit un blender vertical ca si cel pe care-l folosim la supele crema. A iesit perfect!! Se pune crema de matcha peste cea de lamaie si se da tarta din nou la frigider.
Pentru decor am facut o bezea, ca tot aveam albusuri ramase… Pentru bezeaua frantuzeasca se cantaresc albusurile, se pune atata zahar tos si zahar pudra cat cantaresc albusurile. Se adauga la inceput un praf mic de sare peste albusuri si zaharul tos. Se mixeaza (eu am folosit un mixer planetar) pana obtinem o bezea ferma. Se adauga zaharul pudra si putina zeama de lamaie. Mixam pana bezeaua este ferma si lucioasa. Se adauga matcha si se mixeaza pana la incorporare. Se pune intr-un pos si se decoreaza tarta. Cu restul de bezea ramasa puteti sa faceti bezele… Asta e tot! Puteti sa va mai jucati cu decorul, portionati si serviti. O tarta deosebita, rafinata si delicioasa!!!