Pentru că e vremea căpșunilor, am făcut pentru acest sfârșit de săptămână un desert delicios, rafinat și parfumat, cu aceste minunate fructe de sezon.
Pentru aluat, se mixează bine zahărul cu untul moale, sarea, vanilia și oul, până ce se dizolvă complet. după care se încorporează făina, puțin câte puțin, ca să rezulte un aluat legat și elastic. Se pune aluatul în folie alimentară, se aplatizează și se dă la frigider, pentru cel puțin o oră.
Între timp se prepară crema de vanilie. Într-o cratiță se amestecă bine zahărul, vanilia și amidonul, se adaugă cele trei gălbenușuri și apoi laptele. Se mixează până ce se dizolvă zahărul, după care se dă cratița la foc mic și se amestecă întruna conținutul, ca să nu se prindă de fundul vasului. După ce se îngroașă compoziția, se mai amestecă puțin pe foc, pentru stabilizare, apoi se ia cratița de pe aragaz și se lasă crema să se răcească, dar se amestecă din când în când, ca să nu prindă pojghiță la suprafață.
Când crema s-a răcit, se adaugă untul moale și se mixează, pentru omogenizare.
Se dă crema la frigider, ca să se întărească puțin.
După cel puțin o oră, se scoate aluatul fraged din frigider și se întinde o foaie de 5-6 mm grosime care se pune în tavă. Se aranjează marginile, se înțeapă cu o furculiță și se dă tava la frigider, ca să se răcească foaia. După 15-20 de minute, se scoate tava din frigider, iar deasupra foii se întinde o hârtie de pergament sau de copt, pe care se pun boabe de fasole, sau orez, pentru ca foaia să-și păstreze forma, și să nu crească necontrolat în cuptor.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu și se ține 20-25 de minute. După acest interval de timp, dacă foaia s-a rumenit ușor, se scoate din cuptor și se lasă la răcit.
Între timp se aleg căpșunile, se curăță de codițe, se spală, se lasă puțin să se zvânte pe un prosop din hârtie absorbantă, după care se taie, după dorință.
Când foaia de tartă s-a răcit, se umple cu crema de vanilie, rece, de la frigider, se nivelează și apoi se decorează tarta cu căpșuni (întregi, jumătăți, sferturi, sau felii) după cum doriți.
Se dă tarta la frigider pentru câteva ore, timp în care se va înmuia și apoi se va porționa frumos.
1
Pentru aluat, untul trebuie să fie moale, dar nu topit.
2
Mixați bine ingredientele pentru aluat, în așa fel încât zahărul să se dizolve complet, înainte de a adăuga făina.
3
Țineți aluatul în frigider cel puțin o oră, înainte de a-l pune în tavă.
4
Țineți tava cu aluatul la frigider 15-20 de minute, pentru ca aluatul să fie rece când îl veți da la cuptor.
5
Înțepați foaia cu furculița, pentru ca aluatul să nu crească necontrolat.
6
Puneți deasupra foii de aluat o foaie de pergament și boabe de fasole sau orez, care să ajute la păstrarea formei.
7
Nu rumeniți decât foarte ușor foaia de tartă, ca să nu se usuce și să capete o culoare închisă.
8
Când preparați crema, amestecați întruna, ca să nu se prindă de fundul vasului.
9
După ce ați luat crema de pe foc, amestecați-o din când în când, ca să nu prindă pojghiță, până ce se răcește.
10
Nu adăugați untul în cremă, decât după ce aceasta s-a răcit complet. În caz contrar, crema nu se va mai întări, oricât de mult o veți ține la frigider.
11
Înainte de a umple tarta cu cremă, asigurați-vă că ambele s-au răcit complet.
12
Fructele cu care veți decora tarta trebuie să fie spălate bine și scurse de apă.
13
După ce decorați tarta, lăsați-o la frigider câteva ore, înainte de a o servi. Astfel, foaia se va înmuia și tarta va fi ușor de porționat.
14
Țineți tarta la frigider, până ce se termină.