Pentru masa de revelion (ca și pentru cea de Sfântul Vasile) am vrut să fac niște rulouri cu cremă de vanilie, nu doar pentru că sunt foarte bune, parfumate și răcoroase, ci și pentru că aluatul este perfect pentru ceea ce voiam să fac demult: niște brăduți dulci. Dacă nu am reușit să-i fac de Crăciun, i-am făcut cu această ocazie (urmează rețeta!).
Pentru aluat, care mi s-a părut foarte bun de lucrat, am folosit rețeta, foarte puțin modificată, de la Merișor, (și-i mulțumesc încă o dată pentru asta!), iar crema de vanilie este cea pe care o fac de obicei, pentru că iese foarte bună, pufoasă și parfumată.
Din ingredientele de mai jos am făcut 30 de rulouri și doi brăduți dulci (urmează rețeta), unul mare și unul mic.
Se face un aluat fraged din: făină (amestecată cu bicarbonatul), sare, ou, zahăr, unt, untură și laptele dulce. Aluatul se frământă până se încorporează toate ingredientele și devine elastic și nelipicios. Se pune aluatul în frigider unde se lasă 2 ore să se întărească.
După acest interval de timp, se scoate aluatul pe planșeta înfăinată, se întinde o foaie dreptunghiulară subțire cam de 1,5 mm grosime, cu latura mare de 20-25 cm.
Cu dispozitivul special se taie fâșii de 1,5-2 cm lățime și lungi de 20-25 cm, după cum este latura mare a foii. Se rulează aceste fâșii pe formele speciale, în spirală, începând de la vârf și suprapunându-le, pe 1,5 mm.
Se pun rulourile într-o tavă prevăzută cu hârtie de copt și se dau la cuptorul încins în prealabil, la foc mediu, întorcându-le din când în când pe toate părțile, pe cât posibil, ca să se rumenească frumos. Când sunt gata rumenite, se scot din cuptor, se lasă puțin să se răcorească, se scot cu grijă de pe forme și se continuă, până se termină aluatul.
Se face crema de vanilie. Semințele de la 1/2 baton de vanilie se pun în 300 ml de lapte dulce și se dă cratița la foc, să fiarbă puțin, pentru a ieși aroma din ele.
Separat se mixează bine gălbenușurile cu amidonul, zahărul și restul de lapte. Când zahărul s-a dizolvat, se toarnă compoziția în cratița cu laptele și semințele de vanilie. Se amestecă întruna, pe foc mic, până se îngroașă crema. Se ia cratița de pe foc, se lasă puțin să se răcorească, după care se adaugă untul, se uniformizează crema și se lasă la răcoare, ca să se lege bine.
Se umplu rulourile cu cremă, se pudrează cu zahăr pudră amestecat cu vanilie și se depozitează într-o cutie închisă ermetic, la răcoare.
1
Pentru aluatul fraged nu este necesar să topiți untura și untul. De asemenea, aluatul se poate frământa cu lapte rece.
2
Manevrați cu grijă formele metalice, pentru că vă puteți arde.
3
Dacă nu aveți baton de vanilie, puteți folosi 2-3 plicuri de vanilie, adăugate direct în cei 500 ml de lapte, în care veți pune și celelalte ingrediente.
4
Lăsați crema îngroșată să se răcorească mai întâi, înainte de a încorpora untul.
5
Pentru decor, amestecați un plic de vanilie în zahărul pudră. Rulourile vor fi mai parfumate și mai plăcute.