Culmea de vreo câțiva ani am în plan prăjitura asta turnată :D, dar nu am avut curajul. De data asta mi-am luat inima în dinți, deoarece după o zi istovitoare la birou, în trafic și curățat o mare sacoșă de mere, nu mai îmi ardea de intins foi fragede :d Așa că zis și făcut! Sincer, nu prea am avut încredere, dar acum vă spun sincer, e mult mai fragedă și ușor de preparat, decât prăjitura clasică din foi cu mere.
Merele se curăță de eventualele stricăciuni, ele sunt foarte fragile, la orice mica atingere se oxidează, apoi se rad cu coajă cu tot, apoi se strecoară de zeama lăsată. Merele rase se pun într-un vas cu fudnul gros, se adaugă zahărul și se lasă la călit la foc mic cca. 10 minute, atenție se amestecă continuu ca să nu se lipească. Se asezonează de scorțișoară și coajă de lămâie, apoi se lasă la răcorit.
Pentru aluat:
Într-un recipient înalt și încăpător se sparg ouăle, se adaugă zahărul tos și zahărul vanilinat, apoi se amestecă energic manual sau cu ajutorul mixe-rului din dotare, până ce se dizolvă zahărul și își dublează volumul. Se adaugă în fir subțire, uleiul și laptele, alternând, amestecându-se ușor până ce se înglobează toate ingredientele, obținându-se o cremă fluidă.
Se adaugă făina cernută împreună cu praful de copt, câte o lingură, câte o lingură, amestecându-se ușor, până ce se omogenizează aluatul și ajunge la consistența unei smântâne fluide.
Într-o tavă tapetată cu foaie de pergament, sau ulei/unt și puțănă făină, se toarnă cca. Jumătate din compoziția de aluat, se dă la copt în cuptorul preîncins cca. 10 minute la 180 grade, la foc mediu, în cuptoarele cu gaz. După ce a prin so crustă ușor gălbuie, se scoate din cuptor, se adaugă umplutura de mere, peste care se toarnă restul aluatului. Prăjitura se dă din nou la copt cca. 15 minute la 180 grade, la foc mediu, în cuptoarele cu gaz. După ce trece testul scobitorii, se scoate din cuptor, se lasă la răcit, abia api se pudrează cu zahăr farin și se feliază.
Spor și poftă bună!