Aveam niste mascarpone in frigider si am zis sa fac tiramisu, dar altfel. Asa am ajuns la aceasta prajitura care s-a dovedit a fi un mare succes pentru ca s-a terminat repede, mult prea repede.
Pt. blat:
Pt. crema:
Sirop:
Blatul: Intr-un bol se pun ouale intregi, mai putin 3 galbenusuri care se vor folosi pt crema. Se adauga sarea si zaharul si se mixeaza timp de 4 minute pana isi tripleaza volumul. Se adauga si esenta de vanilie si se mai mixeaza putin. Faina alba si praful de copt se amesteca. Se incorporeaza in compozitia de oua in 2-3 reprize, cu ajutorul unei spatule si cu miscari usoare. Am impartit compozitia in 3 parti egale si am copt fiecare blat separat, intr-o tava cu dimensiunile de 24x34 cm. Dupa ce s-au copt blaturile, se lasa la racit in timp ce se prepara crema.
Crema: Cele 3 galbenusuri se amesteca bine cu zaharul, zaharul vanilat, faina si laptele. Se transfera craticioara pe foc mic si se lasa pana incepe sa se ingroase, amestecand continuu pentru a nu se prinde de fund. La final se adauga lichiorul Amaretto si se mai lasa 2-3 minute pe foc. Se da deoparte si se lasa sa se raceasca, amestecand din cand in cand.
Se mixeaza mascarponele impreuna cu zaharul pudra si smantana pentru frisca adaugata treptat. Dupa ce s-a racit crema de galbenusuri, se adauga cate o lingura in crema de mascarpone si se mixeaza pana la epuizare. Se imparte in 3 parti egale aceasta crema.
Siropul: se amesteca cafeaua cu zaharul si esenta de migdale. Se lasa sa se raceasca bine.
Asamblare prajitura: Pe o tava/platou se asaza un blat si se insiropeaza cu cafea. Se unge cu o parte din crema apoi se presara cacao pudra. Se asaza al doilea blat, se insiropeaza apoi se unge cu crema. Se presara cacao pudra apoi se pune ultimul blat. Cu ajutorul unui posh se fac moatze marunte acoperind toata suprafata blatului. Deasupra se presara cacao pudra. Se da la rece pana in momentul servirii.
Pofta buna!
1
Se poate opta pentru coacerea unui singur blat apoi se taie in 3 parti egale.
2
Dimensiunea tavii folosite este de 24x34 cm.