Scuzati aspectul, dar e de casa, nu la milimetru ca la cofetarie! Dupa prima experienta, sigur o veti reface cu mare drag si usurinta! Spor si pofta buna!! P.S. si poze intermediare, nu am, ca totul a fost pe repede inainte ;) Dar voi ma credeti pe cuvant, asa-i???? :-*
Pentru foile de cacao:
Se amestecă făina cu untura moale, ca să se înglobeze, obținându-se un un aluat gen crumble. Se adaugă restul ingredientelor, și se frâmântă până ce se obține un aluat omogen și elastic. Aluatul se împarte în două bucăți, se întind două foi pe fundul tăvii și se dau la copt, în cuptorul preîncins, cca. 10 minute la 180 grade.
Apoi se scot pe un blat de lemn, ca să se răcorească.
Pentru blatul de pandișpan, se amestecă cele 5 gălbenușuri, cu zahărul tos și apa, până ce se obține o cremă pufoasă. Albușurile se bat energic cu un praf de sare și o linguriță de oțet. Se unesc cele două compoziții, apoi se amestecă ușor, cât să se înglobeze toate ingredientele, apoi se adaugă făina în ploaie, și se amestecă ușor, pâne se obține un blat pufos. Aluatul obținut se toarnă în tavă tapetată cu foaie de pergament, și se dă la copt în cuptorul preîncins cca. 30 de minute la 180 grade. După ce a trecut testul scobitorii, blatul pufos, se scoate și se răstoarnă pe un grilaj ca să se răcorească.
Pentru cremă se pune la fiert cca. 600 ml lapte, într-un vas cu pereții dubli. Praful de budincă se dizolvă în 200 ml lapte cu zahărul, apoi se adaugă în laptele fierbinte, și se amestecă energic cu un tel, ca să nu facă cocoloașe. După ce s-a îngroșat budinca, se lasă la răcit, cca. 20 de minute. După ce s-a răcit se adaugă untul moale și se amestecă energic, până se înglobează și se obține o cremă pufoasă. Se acopera cu folie alimentara, direct pe crema, ca sa nu se faca aceea pojghita specifica.
A doua zi se trece la montarea prăjiturii. Siropul de capsuni se pune la fiert impreuna cu apa si esenta de rom, cca. 5 minute la foc mic. Prima foaie de cacao, cremă de ciocolata, apoi foaia de pandișpan insiropata cu sirop de capsuni, cremă de ciocolata și a doua foaie de cacao.
Prăjitura se învelește în folie alimentară și se lasă la rece până a doua, chiar a treia zi, cu o greutate, deasupra repartizată în mod egal. Adică o tavă, cam de aceeași dimensiune ca a foilor se pun pe toată suprafața sa eventual pungi cu orez, făină sau altă greutate.
Pentru glazura, se pune cuvertura sau ciocolata rupta bucatale intr-un vas micut, la Bain-Marie, mai specific un vas cu apa rece se pune la fiert la foc mediu, peste care se pune vasul cu ciocolata la topit. Se amesteca usor, ca sa se topeasca ciocolata uniform. O precizare, pentru cuvertura de ciocolata de La LIDL, nu aveti nevoie de niciun adaos de grasime, in schimb pentru ciocolata, se pune 1 lingura de ulei ( vegetal: de floarea soarelui, rapita sau cocos!). Glazura de ciocolata se lasa la racorit si apoi se intinde cu ajutorul unei pensule, uniform pe toata suprafata prajiturii.
Prăjitura se taie cel mai bine a treia zi cu un cuțit subțire și bine ascuțit.
Poftă mare și spor la treabă.
1
se poate folosi orice fel de budinca ( nah sau crema de oua, eu din lipsa de timp, sau mai bine zis comoditate, am recurs la praful de budinca!)
2
se poate folosi orice sirop pentru insiropat, dupa preferinta fiecaruia!
3
Cu cât stă mai multe zile le rece, cu atât devine mai fragedă, deci să luați o marjă de măcar trei zile înainte de a o servi musafirilor.