Prăjitura Furnicuța cu gust bun si aspect plăcut era de mult în lista de așteptare, de când am văzut-o la Papa Bun, însă abia acum i-a venit rândul.
Este o prăjitură mai specială, aș zice eu, având contrastul acela de blaturi, unul cu nucă și unul cu mac, iar crema de gălbenușuri( cu lămâie am preparat-o eu) se potrivește la fix.
Perfectă pentru „Picnicul bucătărașilor”!
Mixăm albușurile spumă, presărate cu sare, apoi adăugăm zahărul, treptat și mixăm în continuare până obținem o bezea fermă.
Zahărul se va măcina, pentru că se bat mai bine albușurile cu zahărul pudră.
Adăugăm, treptat, făina cernută și macul, folosind pentru omogenizarea compoziției o spatulă.
Mixerul îl folosim doar până obținem bezeaua, apoi ne folosim de o spatulă, amestecând ingredientele cu mișcări circulare, de jos în sus și încet, pentru a nu se lăsa bezeaua.
Tapetăm tava( 26/38 cm) cu hârtie de copt, întindem compoziția de blat cu mac în ea.
O dăm la cuptorul preîncălzit, în prealabil și o lăsăm 35 de minute, la 180 de grade C.
Facem pentru siguranță și testul cu scobitoarea.
Pentru blatul cu nucă procedăm în mod asemănător, doar că în loc de mac punem nucă măcinată fin.
Preparare cremă
Din momentul în care introducem al doilea blat la cuptor, ne putem apuca de prepararea cremei.
Mixăm gălbenușurile, mai întâi cu un praf de sare pentru a le accentua culoarea, apoi cu zahărul până devin spumoase și le diluăm cu laptele rece.
Adăugăm și coajă de lămâie rasă cât mai fin și fierbem crema la bain marie, amestecând continuu până se îngroașă ca o budincă.
Lăsăm crema să se răcească bine, apoi o mixăm împreună cu untul moale, ținut la temperatura camerei și îi potrivim gustul cu zeamă de lămâie.
Asamblăm Prăjitura Furnicuța cu gust bun si aspect plăcut
Așezăm în tavă două foi de napolitană, în cazul meu, dar ar fi mers o foaie mare.
Întindem 1/3 din cremă peste ele, apoi așezăm blatul cu nucă, iar 1/3 din cremă, blatul cu mac, ultima parte de cremă și două foi de napolitană deasupra.
Așezăm o greutate deasupra și dăm prăjitura Furnicuța la rece pentru 30 de minute, pentru a se întări crema, apoi o putem porționa cu ajutorul unui cuțit cu vârf ascuțit și lama subțire.
Recomand să se porționeze prăjitura înainte de a se înmuia foile de napolitană prea rău, pentru a se putea tăia frumos.
Eu folosesc un cuțit cu lamă zimțată și foarte frumos se porționează prăjiturile.
Mulțumesc, Papa Bun, pentru inspirație! :-*