Desert prajitura Deliciu

de Merisor in Prajituri, 4 Ian 2015 | 53264 vizualizari

 

Aveam demult in plan aceasta prajitura, circula pe mailuri, cu ceva ani in urma, un fisier cu retete de prajituri, cu pozele aferente, printre care si aceasta. Proveneau de pe un blog al Sidonyei, blog care am inteles ca nu mai exista. De curand a postat aceasta reteta bucatarasul Julycris, apoi a testat-o Gaby si asa de mult a laudat-o ca m-a convins s-o testez si eu. E ceva de munca la ea, dar chiar merita, asa ca o trec si eu in randul prajiturilor favorite, care merita preparate in preajma unei sarbatori, pe langa faptul ca este delicioasa, iese multa si ajunge pentru toti musafirii. Eu am ajustat putin ingredientele in functie de tava mea si de gustul nostru.

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 10 albusuri
  • 12 linguri zahar
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 3 linguri faina
  • 1 praf de copt
  • 5 linguri pesmet
  • 5 linguri nuca macinata
  • 1 varf cutit sare
  • Crema:
  • 10 galbenusuri
  • 10 linguri zahar
  • 10 linguri lapte
  • un varf cutit sare
  • 500 gr frisca
  • 2 lingurite zeama de lamaie
  • In plus:
  • 1 pachet mare biscuiti Petit Beurre
  • 2 lingurite cacao
  • 300 gr Finetti
  • 300 ml cafea indulcita
  • 1 lingura amaretto
  • 300 gr nuca taiata grosier
Portii: 24
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura Deliciu:

Cele 300 gr nuca, taiata grosier, le imprastiem in tava tapetata cu hartie de copt.

Eu am folosit o tava de 23/36 cm.

Blat: presaram putina sare peste albusuri si le mixam spuma, apoi adaugam treptat zaharul si zeama de lamaie.

Nuca macinata o amestecam bine cu pesmetul, pentru a o separa, astfel se va dispune uniform in blat. Faina o amestecam cu praful de copt.

Peste bezeaua rezultata, adaugam pe rand nuca amestecata cu pesmetul si faina amestecata cu praful de copt, amestecand totul usor, de sus in jos, cu o spatula (scoatem mixerul pentru a nu se lasa bezeaua).

Intindem compozitia rezultata peste nucile din tava si o nivelam.

Dam tava la cuptor pentru 35-40 de minute la 180 de grade, in functie de rezultatul la testul cu scobitoarea.

Blatul copt il rasturnam imediat pe un platou sau un fund de lemn si indepartam hartia de copt.

Intindem imediat peste nuca de deasupra blatului, cele 300 gr de finetti si dam platoul la rece (dar nu in frigider, ca este fierbinte).

Fierbem intre timp cafeaua, pe care o lasam sa se raceasca si adaugam amaretto in ea.

Eu am fiert-o la ibric, pe aragaz si am pus la 300 ml apa, 3 lingurite cu varf de cafea Jacobs si 1 lingurita zahar.

Crema: presaram putina sare peste galbenusuri si le frecam bine.

Adaugam zaharul rasnit, amestecam bine, apoi adaugam pe rand cele 10 linguri de lapte rece si omogenizam.

Fierbem crema pe baie de aburi, mestecand in ea cu o spatula de lemn, de preferinta, pana cand se va ingrosa ca o budinca.

Eu am fiert-o la foc mediu aproximativ 30 de minute.

Dupa ce obtinem consistenta dorita, dam crema la rece.

Mixam frisca pana cand se intareste bine, apoi o amestecam cu crema racita, punand cate putina frisca in crema si mixand continuu.

La final picuram si zeama de lamaie si omogenizam bine crema.

Impartim crema in doua si intindem prima parte peste blatul uns cu finetti.

Trecem biscuitii prin cafea, apoi ii asezam peste primul strat de crema si ii acoperim cu al doilea strat de crema.

Dam prajitura la rece cateva ore, apoi o portionam si o ornam cu cacao.

 

TIPS-URI

1

Sarea adaugata peste galbenusuri, ajuta la intensificarea culorii acestora.

2

Sarea adaugata peste albusuri, ajuta la intarirea bezelei, la fel si zeama de lamaie, care se va adauga de preferinta dupa ce s-a adaugat jumatate din cantitatea de zahar.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura Deliciu" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura cu foi si crema de lapte cu aroma de lamaie