Această prăjitură e absolut delicioasă și neapărat trebuie să o încercați! Aluatul e atât de fraged și se topește în gură. Am avut ca sursă de inspirație o rețetă de pe blogul Savori Urbane. Ca de obicei, eu am folosit mai puțin zahăr decât în rețeta originală, dar voi puteți pune după gustul vostru. Pentru noi a fost perfectă așa.
Cântărești toate ingredientele pentru aluat si apoi le amesteci repede cât este untul rece. Obții cca. 1 kg de aluat. Învelești aluatul în folie transparentă și îl pui repede la frigider pentru o oră. Orice aluat fraged are nevoie de timp de relaxare și de frig. Dacă la început aluatul pare moale și lipicios, răgazul de relaxare la frigider va întări untul din el și îi va conferi fermitate.
Între timp pregătești merele. Speli merele și le dai pe răzătoarea mare, apoi le storci bine de tot merele rase, în palme.
Scoți aluatul din frigider, tai din el o bucată de 450 g pentru foaia de sus pe care o pui înapoi la frigider (învelită în plastic). Din restul de aluat rece întinzi foaia de jos care trebuie să fie mai mare decât tava astfel încât să îmbrace și pereții acesteia. Întinzi această foaie direct pe hârtia de copt, apoi transferi hârtia direct în tavă și aranjeză marginile foii ca să urce 2 cm și pe pereți. Cu o furculiță înțepi aluatul din loc în loc.
Deasupra aluatului pui un strat de nuci măcinate pe care le prăjești anterior ușor în tigaie. Acestea au rol atât de absorbant pentru umiditatea din mere cât și de element care dă savoare preparatului. Deasupra nucilor măcinate distribui merele rase stoarse de zeamă. Merele nu trebuie călite. Netezești frumos stratul de mere astfel încât să aibă grosime egală peste tot.
Deasupra presari zahărul și scorțișoara. Eu am pus doar 60 g zahăr deoarece am avut mere dulci-acrișoare. Daca merele sunt mai acre poți pune mai mult zahăr. M-am ajutat de o lingură ca zahărul să pătrundă în mere.
Scoți restul de aluat fraged de la frigider și întinzi a doua foaie (capacul), exact la mărimea tăvii. Tot pe hârtie de copt se lucrează cel mai ușor. Răstorni foaia peste stratul de mere (cu hârtia în sus) și îndepărtezi foaia de copt.
Perforezi din loc în loc foaia de aluat și o ungi cu un mix de ou bătut cu lapte (cu pensula). Deasupra trasezi ușor niște valuri cu o furculiță.
Introduci prăjitura în cuptorul preîncălzit la 170°C și lași prăjitura la copt timp de 50 de minute.
După răcire se feliază cu un cuțit foarte bine ascuțit.
1
Aluatul fraged nu se frământă mult pentru că rezultatul nu va mai fi la fel de bun. La aluatul fraged nu dorim sa se formeze rețeaua de gluten care face aluatul elastic.