Cum ma stiti, eu nu-s prea prietena cu dulcele, dar din asta nu m-am oprit sa pap ;) Pot sa spun ca s-ar incadra in "reteta romaneasca", deoarece mierea si macesele sunt produse autohtone :) Mi-am facut norma de dulce pentru tot anul 2019 :))) La fel poze intermediare, ioc, ca totul a fost pe repede inainte :D Chiar si aceste poze de prezentare, in mare viteza, ca se evaporau, instant! Spor si pofta buna! :-*
Intr-un vas se amesteca mierea, zaharul tos, zaharul vanilinat, untul, oul intreg, laptele si amoniacul si se pun la foc mic, nu direct pe flacara, pana cand incepe sa fiarba compozitia, se umlfa si isi dubleaza compozitia. apoi se ia de pe foc imediat si se adauga faina toata deodata, amestecand energic, cu telul in forma de para, pana se incorporeaza bine toate ingredientele. Se lasa sa se raceasca, apoi se imparte in 4 bucati, din care se intind foi, care se coc pe fundul tavii, la foc mic.
Pentru crema, faina se dilueaza cu 100 ml. lapte condensat, pana se omogenizeaza. Restul de lapte se pune la fiert . Dupa primul clocot se adauga faina diluata cu lapte, in suvoi subtire, amestecandu-se continuu pana se ingroase ca si o smantana. Se ia de pe foc, se adauga zeama de lamaie si zaharul vanilinat, amestecandu-se continuu pana se raceste. Apoi se adauga untul moale si se amesteca pana se omogenizeaza, crema. Crema se lasa la racorit acoperita cu folie alimentara pentru a nu se face o crusta deasupra.
A doua zi se trece la montarea prajiturii, prima foaie, un strat de crema, a doua foaie, pasta de macese, a treia foaie un strat de crema, a patra foaie, glazura de ciocolata.
Pentru glazura, se pune cuvertura sau ciocolata rupta bucatale intr-un vas micut, la Bain-Marie, mai specific un vas cu apa rece se pune la fiert la foc mediu, peste care se pune vasul cu ciocolata la topit. Se amesteca usor, ca sa se topeasca ciocolata uniform. O precizare, pentru cuvertura de ciocolata de la LIDL, nu aveti nevoie de niciun adaos de grasime, in schimb pentru ciocolata, se pune 1 lingura de ulei ( vegetal: de floarea soarelui, rapita sau cocos!). Glazura de ciocolata se lasa la racorit si apoi se intinde cu ajutorul unei pensule, uniform pe toata suprafata prajiturii. Prajitura se lasa la rece, pana a doua sau chiar a treia zi. Se portioneaza, dupa ce a fost lasata un pic in aerul cald din bucatarie, astfel, riscati cum am patit eu sa crape glazura in momentul felierii! Spor si pofta buna!
1
puteti folosi dulceata de caise, prune sau ma rog una mai acrisoara. Stiu ca pasta de macese nu e la indemna oricui, dar va asigur ca e tare catifelata si usor acrisoara, astfel balanseaza gustul de dulce ;)