Pentru acest sfârșit de săptămână m-am gândit să fac un desert în care să folosesc un gem de fructe, din cămară. A ieșit o prăjitură delicioasă, pufoasă și dulce, care sigur nu va rezista prea mult în platou...
Pentru blat am folosit o tavă cu dimensiunile de 22/30 cm.
Pentru blat se separă mai întâi albușurile de gălbenușuri. Se mixează albușurile cu sare, până ce încep să crească, apoi se adaugă treptat, mixând întruna, zahărul tos, vanilia, gălbenușurile, coaja răzuită de lămâie și la urmă făina, "în ploaie", amestecată cu praful de copt.
Se toarnă compoziția rezultată în tava unsă cu unt și presărată cu făină. Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la foc mediu și când blatul a crescut frumos și s-a rumenit, se scoate din cuptor.
Până ce se răcește blatul, se face crema. Cele două gălbenușuri se amestecă bine cu zahărul și amidonul, se adaugă laptele și se pune crăticioara la foc mic (sau la bain-marie) amestecându-se mereu, până ce se dizolvă zahărul și crema se îngroașă.
Se adaugă în cremă gemul de caise, se uniformizează și când este rece, se adaugă untul, frecat spumă. Se mixează crema și se omogenizează.
Se dă crema la frigider pentru cel puțin o oră, ca să se întărească.
Se prepară un sirop din 100 ml apă și 2 linguri de zahăr și când s-a răcit, se adaugă esența de rom.
Când blatul s-a răcit complet, se taie în două și se însiropează jumătatea de blat care va fi la bază. Se unge blatul cu toată cantitatea de cremă și se acoperă cu cealaltă jumătate de blat, însiropată pe partea care se suprapune peste cremă.
Pentru glazură, se topește ciocolata menaj, la foc mic (sau la bain-marie) cu smântâna și când s-a uniformizat, se toarnă caldă peste prăjitură.
Se decorează prăjitura cu alune nesărate mărunțite și se dă la frigider pentru cel puțin 4-5 ore. Se taie în forma dorită și se ține în frigider până ce se termină.
1
Pentru blat, mai întâi mixați albușurile cu praful de sare, până ce încep să crească, după care adăugați treptat zahărul și celalalte ingrediente.
2
Adăugați făina "în ploaie" și aveți grijă să nu se formeze cocoloașe.
3
Coaceți blatul la temperatură medie, până ce se rumenește frumos.
4
Nu tăiați blatul înainte de a se răci complet.
5
Scoateți din timp untul din frigider, ca să fie moale și ușor de mixat.
6
Dați crema la frigider, ca să se întărească, înainte de a fi unsă.
7
Nu legați siropul tare, ci doar puțin.
8
Însiropați și partea superioară de blat, nu numai cea de la bază.
9
Lăsați prăjitura la frigider câteva ore, înainte de a o porționa.
10
Până la epuizare, țineți prăjitura la frigider, deoarece are ingrediente ușor alterabile la căldură (ouă, lapte, unt, smântână).