"retete festive de iarna"
Pentru această rețetă delicioasă m-am inspirat de la Katty, căreia îi mulțumesc pentru idee. Am preluat rețeta de blat de la ea, dar albușurile mele au fost un pic mai mici și a ieșit un blat destul de subțirel. În rețeta originală se foloseau 5 albușuri (și așa am folosit și eu), dar eu vă sfătuiesc să folosiți 6-7 albușuri, dacă vreți un blat mai grosuț.
-pentru foi:
Se mixează bine albușurile cu un praf de sare, apoi cu zahărul măcinat, până capătă consistența unei smântâni groase. Se adaugă nuca macinată, făina și se amestecă ușor, cu o spatulă și se toarnă compoziția în tava mare de la aragaz, tapetată cu hârtie de copt. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit, la 170 de grade C pentru 15-20 de minute. Se scoate tava și se lasă să se răcească, apoi se taie marginule și se taie blatul în 3 părti egale pe vertical.
Se încălzește frișca lichidă până la punctul de fierbere, se adaugă ciocolata mărunțită, se lasă 2 minute să se tempereze și se amestecă până când se obține o cremă omogenă. Se lasă să se răcească apoi se pune în frigider pentru 1-2 ore.
Se scoate ciocolata de la frigider și se mixează până când devine pufoasă, se adaugă cacaoa și se omogenizează, apoi se adaugă mascarpone și se mixează până se omogenizează.
Se pune un blat pe un platou, se pune un 1/3 din crema de ciocolată, se pune al doilea blat, pe pune crema de ciocolată, apoi se pune al treilea blat si se pune un strat de ciocolată. Se îmbracă și marginile cu cremă și se ornează cu câteva moațe de cremă.
Pentru decor, se presară bombonele de ciocolată.