Intr-un bol marisor, pune drojdia, 4-5 linguri din faina, o lingurita zahar. Incepe sa torni, putin cate putin, apa calda, pana o incorporezi toata si ai un amestec omogen in care drojdia e inmuiata bine.
Lasa la cald pentru 20-25 minute. Ai grija ca bolul sa fie inalt, amestecul va creste mult in volum.
Intr-un lighenas de plastic, pune restul de faina si galbenusurile, sarea, zaharul, smantana si aromele.
Cand au trecut cele 25 de minute, adauga amestecul cu drojdie si incepe sa framanti aluatul cu mana. Adaugi treptat uleiul si framanti timp de 10 minute. Adaugi lapte cald doar daca aluatul o cere. Acesta trebuie sa fie elastic dar ferm, molicel si sa nu se prinda de mana cand framanti.
Aduni aluatul intr-o bila mare,il pui intr-un bol uns cu ulei, ii faci o cruce si-l acoperi cu un servet curat.
Il lasi la loc cald pana-si dubleaza volumul.
Intre timp, amesteci ingredientele pentru umplutura.
Daca e moale, adaugi si gris si lasi umplutura „la odihna”.
Cand aluatul s-a dublat in volum, il rastorni pe masa de lucru si il imparti in 16 bucati egale. Fiecare bucata o modelezi in forma rotunda, apoi o aplatizezi cu mainile intr-o forma aproximativa de cerc.
Pui in mijloc o lingura plina cu umplutura, apoi aduni parti opuse din cercul de aluat, presandu-le si unindu-le deasupra umpluturii. Presezi usor in mijloc sa ramana adunate. Ai grija la acest procedeu, sa nu se desfaca placinta.
Asezi placintele in tava unsa cu ulei si le ungi cu pensula, cu ou batut. Le mai lasi 10 minute la loc cald, timp in care preincalzesti cuptorul la 175 grade C.
Introduci placintele si le lasi timp de aproximativ 30 minute. Trebuie sa fie rumene si frumoase, atat deasupra, cat si la baza.
Le lasi sa se racoreasca usor, apoi le pudrezi cu zahar pudra vanilinat si, daca ai rabdare, le lasi sa se raceasca putin sa le poti servi.