Tarte si placinte rumenite iscusite
Minunatiile astea de placinte se leaga clar de gena mea de moldoveanca! :))))))) O bunatate indescriptibila! Sa va povestesc despre miros sau despre gust? :x
Aluat:
Umplutura:
Untul se taie bucati si se aduce la temperatura camerei. Faina se cerne intr-un lighenas. In mijloc se adauga drojdia (proaspata sau uscata), deasupra se pune o lingura de zahar, pe margine sarea si zaharul.
Din laptele caldut, se pun 3 linguri deasupra drojdiei.
Se razuie lamaia si portocala.
Ouale se bat usor, deasupra se adauga laptele cald (nu fierbinte).
Se toarna compozitia de oua peste faina si se amesteca, aromele, vanilia, apoi se framanta pana ce se omogenizeaza bine totul si se formeaza un aluat, apoi se adauga untul si se framanta in continuare cateva minute pana ce se leaga perfect, daca simtiti nevoia, mai adaugati o lingura, doua de faina. Se lasa la crescut aluatul timp de o ora sau pana ce isi dubleaza volumul, undeva in bucatarie langa aragaz, aveti grija sa fie cald.
Intre timp, am preparat crema de branza, amestecand branza telemea, zaharul, ouale, grisul, aromele.
Aluatul se rastoarna pe o suprafata bine infainata se pliaza de cateva ori si se asaza inapoi in vasul in care am presarat faina.
Se rup bucati mai mari decat un pumn de aluat, se intind cu mana in forma de cerc (cat putem), in mijloc se pune crema de branza, cam doua linguri, apoi se pliaza spre centru marginile avand grija sa inchidem bine umplutura.
Se mai lasa placintele la crescut in jur de 20 de minute, timp in care se ung cu laptele caldut amestecat cu galbenusuri.
Placintele se coc timp de 35 de minute la 180 de grade C, se lasa putin la racit si se pudreaza cu zahar.
Delicios desert de casa moldovenesc!