Pe langa faptul ca e buna, mai e si frumoasa placinta asta rulata a lui Merisor, unde mai pui ca poti sa o faci chiar si cu mai multe umpluturi. Eu am facut-o cu mere si dovleac placintar de data aceasta, dar am mai facut-o si cu mere si gutui. O bunatate!
Pentru inceput se cern 300 g faina intr-un castron. Se adauga untul, untura solida, smantana, zaharul, zaharul pudra vanilat, esenta de vanilie, oul, praful de copt si bicarbonatul de sodiu stins cu otet. Se framanta un aluat elastic si nelipicios, adaugand faina cat cuprinde. Se formeaza o bila care se pune intr-o folie si se da la rece.
Se pregateste umplutura.
Merele curatate de coaja si seminte se spala, se dau pe razatoarea cea mare a robotului de bucatarie si se fierb cu zaharul, zaharul vanilat, jumatatea de baton de scortisoara si apa pana cand scad. Se lasa sa se raceasca, apoi se amesteca cu jumatate de lingurita de scortisoara. Se procedeaza la fel si cu dovleacul placintar.
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Se imparte aluatul in patru parti egale.
Pe masa de lucru se intinde o foaie, iar la capete se pune cate un rand de mere. Foaia se ruleaza din ambele parti catre interior. Se pune cu grija intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt. Se procedeaza la fel si cu restul aluatului, rezultand doua foi umplute cu mere si doua foi umplute cu dovleac placintar.
Se unge placinta cu un galbenus amestecat cu lapte si se presara o lingura de zahar peste ea.
Se introduce tava la cuptor pana cand placinta este frumos rumenita. Se poate pudra cu zahar dupa ce se raceste.