Cui nu-i place placinta cu mere? Sa ridice mana sus...
Pentru foaie:
Pentru umplutura:
Pregatim aluatul pentru foaia de placinta astfel: punem ingredientele in vasul robotului de bucatarie sau in cuva masinii de paine, in ordinea bine stiuta, intai ingredientele lichide, apoi cele solide, ultima fiind drojdia uscata care nu trebuie sa intre in contact cu primele. Pornim programul de framantare si cand este gata, lasam aluatul la dospit o ora, in loc caldut.
Daca dorim sa framantam aluatul manual, procedam in felul urmator: din 2-3 linguri de lapte caldut (nu fierbinte), 1 lingura zahar si drojdie facem o maia pe care o lasam la dospit 15-20 minute. Apoi, punem maiaua in castron, peste restul de ingrediente si incepem sa framantam pana obtinem un aluat neted, putin lipicios. Lasam, de asemenea, la dospit, o ora.
Intre timp, pregatim umplutura. Merele si gutuile curatate si taiate cubulete se calesc cu zaharul, pana se inmoaie si se evapora zeama lasata, adaugam scortisoara si le lasam la racit.
Dupa ce aluatul este gata, se rastoarna pe blatul uns cu ulei si cu sucitorul, intindem o foaie dreptunghiulara, groasa de 1-1,5 cm. Deasupra acesteia, asezam merele si rulam, cat se poate de strans.
Asezam placinta in tava tapetata cu hartie de copt si o mai lasam la crescut aproximativ 20-30 minute.
Dupa aceea, o ungem cu ou batut si introducem tava in cuptorul preincalzit, la 180 grade C, pentru 35-40 minute sau pana cand placinta capata o culoare aurie.
Rece, se pudreaza cu zahar pudra. Are un gust nemaipomenit, plin de arome imbietoare.
1
Chiar daca vi se pare aluatul putin moale, nu adaugati faina in exces. Lucrati cu mainile unse cu ulei.