Pentru că soțului meu i se făcuse poftă de o plăcintă cu mere, am luat un aluat de foietaj din comerț (care este foarte bun și în plus, are ingrediente de post) și ”am trecut la treabă” imediat. Destul de repede, a ieșit o plăcintă minunată, atât la gust și miros, cât și la aspect. Cred că vă dați seama că s-a terminat cam repede...
Am făcut plăcinta într-o tavă de unică folosință, cu diametrul de 20 cm.
Se scoate din timp foietajul de la congelator, ca să se decongeleze natural.
Mai întâi se pregătește umplutura. Se spală merele, se curăță de coajă, se răzuiesc pe răzătoarea mare și se călesc, la foc mic, cu 2-3 linguri de ulei și 5 linguri de zahăr tos. Se amestecă în umplutură, ca să nu se prindă de fundul vasului, mai ales spre sfârșitul preparării, când scade lichidul. Umplutura nu trebuie să fie apoasă, ci legată și să nu lase zeamă (scăzută bine).
Când umplutura s-a răcorit, se adaugă scorțișoara, se omogenizează și se lasă să se răcească total.
Între timp, dacă aluatul de foietaj s-a decongelat complet, se întinde foaia pe o planșetă înfăinată, se îndepărtează 200 grame din el și apoi se întinde cu sucitorul, uniform. Cu un șablon rotund făcut în prealabil din carton, se taie două foi din aluat, cea de la bază puțin mai mare (dacă nu o tăiați de la început mai mare, atunci va trebui să o mai ”lungiți” cu sucitorul) ca să o puteți ridica pe pereții tăvii.
Se pune foaia mai mare în tavă și se înțeapă la bază cu o furculiță. Se ridică foaia și pe pereții laterali ai tăvii, de jur împrejur.
Foaia care va fi deasupra se crestează, după dorință.
Se pune umplutura în tavă și se acoperă cu cealaltă foaie, care de jur împrejur trebuie să ajungă marginile foii de dedesubt.
Pentru decor, se răzuiește coaja de la o jumătate de portocală, spălată bine și ștearsă în prealabil. Se presară zahărul tos alb peste coaja de portocală, se amestecă energic, până ce se umezește și apoi se unge plăcinta.
Se presară plăcinta cu zahăr brun și se dă la cuptorul preîncălzit, la o temperatură medie.
După 7-8 minute, se verifică dacă plăcinta ”respiră” și se mai trasează crestăturile cu o furculiță, sau cu lama unui cuțit, ca să se vadă umplutura și să se ridice aluatul. Astfel, el va putea crește frumos și se va rumeni.
Când plăcinta este rumenită bine, se scoate din cuptor și după ce se răcorește, poate fi scoasă din tavă și porționată.
1
Aluatul trebuie scos din timp de la congelator, ca să se decongeleze natural.
2
Nu încercați să desfaceți/întindeți aluatul înainte de a se decongela natural complet, pentru că se va rupe.
3
Pregătiți din timp umplutura, care nu trebuie să fie apoasă, ci legată și bine scăzută (să nu lase zeamă).
4
Adăugați pudra de scorțișoară în umplutură, când aceasta s-a răcorit.
5
Lăsați umplutura să se răcească, înainte de a o pune pe foaie.
6
Puteți folosi aluatul foietaj așa cum este, fără să-l mai întindeți cu sucitorul, dar va fi mai gros și există riscul să nu crească bine și să rămână crud.
7
Foaia pe care o veți pune deasupra trebuie crestată, în așa fel încât aluatul ”să respire”.
8
Pregătiți din timp coaja de portocală răzuită, amestecată cu zahăr, ca să se umezească bine și să poată fi întinsă ușor pe foaie,
9
După ce plăcinta stă în cuptor 7-8 minute, mai trasați/lărgiți crestăturile din aluat, ca să vă asigurați că poate ”să respire” (este posibil ca ”decorul” să fie lipit din nou aluatul). Aceste crestături ajută aluatul să crească.