Mai întâi aș vrea să precizez că pasca fără aluat (care are o mare căutare în ultimul timp) nu este pască, ci budincă. Pasca este o prăjitură tradițională de Paști, iar aluatul, făcut cu trudă din făină de grâu și din alte ingrediente are semnificația și importanța sa religioasă. Cunoașteți semnificația grâului în simbolistica religioasă...
De regulă, atunci când fac pască, fac și cozonaci. Dintr-o portie de aluat, vor ieși doi cozonaci și o pască într-o tavă cu un diametru de 24 cm. Dacă vreți să faceți aluat pentru o singură pască, atunci ingredientele se vor împărți la 5 sau 6, în funcție de cât de bine a crescut aluatul la dospit.
Delicii de Paste
Smântâna se pune la scurs, într-un săculeț din pânză, la loc rece, până a doua zi.
Se face un aluat (de cozonac) potrivit de moale din: făină, ouă, drojdie, ulei (unt/untură), lapte, vanilie, esență de rom și se lasă la dospit. Când este gata, se întinde o foaie subțire în tava pentru pască, se pun stafide pe fundul tăvii și imediat se toarnă compoziția. Marginile aluatului sunt decupate scurt și se răsfrâng. Cine vrea, poate să împletească un colac din aluat ca să decoreze pasca, de jur împrejur.
Compoziția: Se amestecă smântâna scursă de zer cu zaharul tos fin, gălbenușurile, albușurile bătute spumă, vanilia, făina și praful de sare. E bine să nu se amestece prea mult, pentru că smântâna se poate tăia, așa cum se întâmplă și atunci când insistăm prea mult pentru a face frișcă.
Se dă la cuptor, la foc potrivit, aproximativ 40-45 de minute (se verifică dacă s-a copt!). Pasca poate fi decorată cu stafide, puse în formă de cruce, de la început, sau după ce a crescut aluatul în cuptor. Pasca se unge cu un gălbenuș bătut, după ce a crescut aluatul, pentru a-i da un aspect rumen, frumos și lucios. Când este gata, pasca va avea colacul rumenit, iar compoziția va fi moale încă, dar pe măsură ce se răcorește, compoziția se va întări. (Deci fiți atente să deplasați cu grijă, pasca scoasă din cuptor, când are compoziția moale încă!)