Pentru că-mi plac doar negresele bine însiropate, sau cu nuci, am făcut săptămâna trecută această prăjitură, care a ieșit și mai bună, din momentul în care am adăugat și o cremă mousseline, fină și plăcută (https://www.bucataras.ro/retete/crema-mousseline-pentru-prajituri-si-torturi-87853.html).
Din ingredientele de mai jos am făcut o porție de prăjitură, într-o tavă de 24/30 cm.
Nu am socotit ca timp de preparare perioada în care prăjitura (crema) a stat la frigider.
Pentru blat se mixează untul cu 150 de grame de zahăr tos. Apoi se adaugă cele două linguri de cacao și nuca măcinată. Se încorporează cele două ouă întregi și se adaugă treptat făina, amestecată în prealabil cu praful de copt.
Albușurile se bat spumă cu praful de sare și apoi cu restul de 50 de grame de zahăr tos, după care se adaugă în compoziția cu unt, amestecând ușor, ca să nu se piardă din volum.
Când compoziția este omogenă, se toarnă în tava de copt, unsă cu unt și tapetată cu făină.
Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce crește în volum și la verificarea cu o scobitoare, se dovedește a fi coaptă, dar nu foarte uscată.
Cât timp blatul stă în cuptor, se face crema mousseline. Se amestecă zahărul tos cu amidonul alimentar și vanilia. Se adaugă apoi gălbenușurile și se subțiază cu laptele turnat ”în fir”.
Se dă cratița la bain-marie, la foc mic, amestecându-se întruna, până ce se îngroașă compoziția. Atunci se ia cratița de pe foc și până ce se răcește, se mai amestecă în ea din când în când, ca să nu se formeze crustă.
Când compoziția s-a răcit complet se adaugă untul moale și se mixează bine, pentru omogenizare, după care se dă la frigider, pentru cel puțin o oră.
Când blatul este complet rece, se întinde și se nivelează crema care a stat cel puțin o oră în frigider. Se decorează cu ciocolată răzuită și se mai lasă în frigider încă 4-5 ore, după care se taie, după preferință.
Se ține la frigider, până ce se epuizează.
1
Pentru blat, scoateți din timp untul din frigider, ca să fie moale și ușor de mixat.
2
Blatul poate crește frumos și fără praf de copt, dacă este mixat corespunzător.
3
Nu este nevoie de mai multe arome, pentru că esența de migdale este suficient de parfumată.
4
Pentru cremă, amestecați întruna ingredientele la bain-marie, la foc mic, ca să le lăsați timp să fiarbă.
5
După ce crema patisieră s-a îngroșat, la foc mic, amestecați în continuare în ea, ca să nu se formeze crustă.
6
Nu adăugați untul (scos din timp de frigider, ca să fie moale!) în crema patisieră, decât atunci când aceasta s-a răcit complet. Dacă untul se va topi, crema nu se va mai întări, orăcât de mult o veți lăsa la rece.
7
Folosiți unt cu un procent mare de grăsime (peste 80%), care are un conținut scăzut de apă, ca să nu ”se taie” crema.
8
Crema se poate tăia și dacă paletele mixerului se încălzesc, așa că este mai bine ca mixarea să se facă în reprize scurte de timp.
9
După preparare, crema trebuie să stea cel puțin o oră la frigider.
10
Nu întindeți crema peste blat, decât după ce acesta s-a răcit complet.
11
Decorați prăjitura și lăsați-o încă 4-5 ore la frigider, înainte să o porționați.