Și anul acesta am dorit să pregătesc pască, însă am căutat câteva zile brânză dulce și nu am găsit, atunci mi-a venit ideea să recurg la cutia de mascarpone pe care o luasem pentru alt desert și nu o mai folosisem. M-am tot gândit dacă să încerc sau nu, pentru că nu am mai făcut până acum pască cu mascarpone și mă bucur că am riscat pentru că mascarpone e catifelat, iar paștile au ieșit delicioase. Am obținut 12 paști.
„Aluaturi de casă”
Se fărâmițează drojdia în laptele cald, se adaugă ouăle, zahărul, sarea, dar și smântâna, apoi făină cât cuprinde (aporx 370 g). Se amestecă și se frământă, adăugând mereu puţin câte puţin uleiul. Când se obține un aluat consistent, dar pufos, se unge cu ulei (cam o lingură), se acoperă cu folie alimentară şi se lasă la crescut până îşi dublează volumul, într-un loc ferit de curenţi de aer.
Se răstoarnă aluatul pe masa presărată cu făină (aprox 70 g) şi se întinde aluatul în foaie grosuță. Se decupează 12 cercuri mai mari, care se transferă în tava pregătită cu foaie de copt. Restul de aluat se refrământă, se întinde în foaie, din care se taie fâșii lungi și subțiri, care se răsucesc câte 2, pentru a forma marginile paștilor și crucile.
Se lasă păștile la crescut în tăvi (eu am făcut 2 tăvi cu câte 6 păști) cam o jumătate de oră.
Pentru umplutură: crema mascarpone se amestecă dulce cu zahărul, zahărul vanilat și oul.
Se ung păștile pe margine cu ou, se lipesc fâșiile răsucite (marginile), apoi se distribuie umplutura în cele 2 tăvi cu păscuțe, se presară mirodenii (stafide, coajă de citrice), iar la final se adaugă fâșiile răsucite pentru a face crucile. Se ung iar cu ou, se presară fulgii de migdale.
Se dă la cuptorul preîncălzit, la foc mic, aprox 35 de minute fiecare tavă.
Când sunt gata, se acoperă cu un prosop de bucătărie.
Hristos a Înviat!
Paște Fericit, cu liniște sufletească și speranță!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/04/mini-pasti-cu-mascarpone-si-migdale.html
1
Dimensiunea paharului cu care am decupat păscuțele: 10 cm diametru
2
eu am folosit la umplutură coajă de mandarină, respectiv coajă de lămâie rase și ținute cu zahăr și zahăr vanilat Bourbon, în borcane, având anumite proprietăți: se înmoaie și au un parfum anume, o aromă intensă, dacă au stat minim o săptămână în borcane, la frigider. Se păstrează numai la frigider. Atenție, coaja de mandarină (respectiv lămâie) ținută în zahăr nu este totuna cu coaja de mandarină (respectiv lămâie) confiată, care presupune pregătirea termică în sirop de zahăr.