Sincer, eu le-as numi gogosi, dar cu alta forma...chiar nu stiu de ce se numesc asa. Sau le-am mai auzit si cu denumirea de scovergi. Are vreo importanta?...nu cred!
Pentru inceput pregatim maiaua astfel: drojdia o amestecam cu 2 lingurite de zahar, 2 linguri de faina peste care adaugam un pahar de apa calduta si lasam sa creasca pana isi mareste volumul.
Intr-un lighean separat punem faina (cam 700 gr) facand o gropita in mijloc in care adaugam maiaua, ouale batute cu zaharul, paharul de iaurt, zaharul vanilat, esenta de rom, 2 linguri de ulei si incepem sa framantam un aluat elastic pana nu se mai prinde de maini.
Aluatul il lasam sa creasca pentru 30 de minute, dupa care luam bucati de aluat si le intindem pe masa pe care am uns-o cu un pic de ulei si taiem patrate sau dreptunghiuri cu forma de taiat saratele pentru a le da o forma frumoasa.
Fiecarui patrat in parte ii facem o crestatura in mijloc, prin care intoarcem cele doua colturi.
Forma obtinuta o introducem in ulei bine incins si o lasam sa se rumeneasca bine.
Scoatem minciunelele intr-un bol si le pudram imediat cu zahar pudra.
Sa aveti pofta!