Dacă Andra a inaugurat pe site festivalul gofrelor, mi-am zis că trebuie să intru și eu ”în horă”, fiind asemeni ei, fericita beneficiară a unui premiu bucătăraș sub forma unui aparat de făcut gofre, adică ”un gofrier” cum îi spun eu, exact ca în franceză. Prefer acest cuvânt (”gofre”) care vine din franceză, pentru că celălalt aflat în uz mă duce automat cu gândul la un cuvânt nemțesc care înseamnă ”arme”...
De când am primit acest gofrier (care mi-a fost tare drag de la bun început!) am exersat mai multe rețete și am început cu aceea de gofre simple, care pot fi servite cu ce vrea fiecare: fructe, frișcă, dulceață, ciocolată...
Din ingredientele de mai jos am făcut 10 gofre (10 porții).
Mai întâi se amestecă ingredientele solide (făina, zahărul tos și cel vanilinat, praful de copt și sarea), după care se adaugă ouăle întregi și apoi laptele călduț, puțin câte puțin. Se mixează bine compoziția ca să nu se formeze cocoloașe, iar la urmă se încorporează untul topit și răcit.
Se conectează aparatul la priză și când se aprinde beculețul portocaliu se deschide și se ung plăcile cu un strat subțire de ulei, după care se toarnă în fiecare spațiu câte un polonic de compoziție, care trebuie să fie puțin mai groasă decât aceea pentru clătite. Se închide aparatul, fără a bloca încuietoarea și după 3-4 minute se verifică dacă gofrele au crescut și s-au rumenit.
Când gofrele sunt gata, rumenite frumos, se scot cu o paletă de lemn și pot fi servite calde, cu decorul preferat. Eu am topit ciocolată albă cu o lingură de ulei și apoi am decorat gofrele. Am adăugat cireșe confiate (nu numai pentru aspect, dar și pentru gust) și pepite de ciocolată cu lapte, care arată ca niște năsturei.
Gofrele pot fi reîncălzite la cuptorul cu microunde. De asemenea, pot fi păstrate la congelator, dacă este nevoie.
1
Mixați bine îngredientele, ca să nu se formeze cocoloașe.
2
Răciți untul topit înainte de a-l adăuga în compoziție, pentru ca ouăle să nu se transforme în omletă.
3
După ce turnați compoziția pe plăcile aparatului, închideți gofrierul, dar nu blocați încuietoarea, pentru ca gofrele să poată crește frumos.
4
Un chef francez recomanda ca pe timpul coacerii gofrelor, aparatul să fie întors și pe partea cealaltă, din când în când, pentru că astfel gofrele ar ieși rumenite uniform,
5
Gofrele se pot servi calde, sau reci. Se pot reîncălzi, dar și păstra la congelator.