De ceva vreme am vrut sa pregatesc un dobos, dar imi era groaza sa fac foile. La Simona noastra draga, am gasit o reteta de dobos cu foi coapte in tava. Vreau sa va spun ca au iesit super bine, data viitoare vor iesi si mai bine. A fost o prajitura dulce, dar foarte gustoasa. A fost apreciata de toti invitatii la ziua Oanei. Am facut portie dubla si am facut foarte bine pentru ca altfel nu imi ajungea.
Multumesc Simona!
Pentru foi:
Albusurile le batem cu un praf de sare. Adaugam zaharul si continuam mixarea pana obtinem o bezea.
Untul il topim si il racim, iar cand este rece frecam galbenusurile adaugand treptat untul.
Galbenusurile se adauga peste bezea si se mixeaza pana la incorporare.
Se adauga faina si se amesteca cu o spatula cu miscari de jos in sus usor ca sa scoatem cat mai putin aer din albusuri.
Se imparte compozitia in doua parti aproximativ egale si se pune in cele doua tavi mari ale aragazului, tapetate cu hartie de copt.
Se uniformizeaza aluatul de foi si se coc la 170-175 grade C, pentru 15 minute.
Dupa ce s-au racit se indeparteaza hartia de copt si se taie fiecare foaie in trei parti egale.
Pentru crema:
Ouale impreuna cu zaharul si romul, le punem pe baie de aburi, amestecam continuu pana se topeste zaharul. Dupa dizolvarea zaharului, mixam ouale.
Separat se topeste ciocolata cu 1 lingura unt. Cand este rece, o adaugam peste amestecul de oua, treptat mizand continuu.
Inr-un castron, separat, mixam untul impreuna cu cacao. Untul trebuie sa fie la temperatura camerei. Adaugam treptat in unt, crema de ciocolata pana cand terminam de incorporat tot.
Crema o punem la frigider pentru maxim 30 minute.
Pentru caramel:
Zaharul, apa si romul le-am pus intr-un ibric pe foc mic. Amestecam din cand in cand, iar cand siropul incepe sa se lege si sa scada, stam langa el si amestecam in continuu. Va incepe sa se coloreze, iar cand are culoarea chihlimbarului, oprim focul. Luam o parte dintr-o foaie de aluat copt si turnam caramelul pe ea. Cand inca este cald caramelul, taiem in formele dorite (eu am taiat triunghiuri mici ). Lasam deoparte si asamblam.
Asamblare:
Pe un platou, asezam prima foaie, o ungem cu crema (crema o impartim cam egal) si nivelam. Punem crema si peste ultima foaie si asezam bucatile cu caramel.
Se pune la frigider cel putin pentru cateva ore.
Este minunat.
1
in unt se mai poate adauga zahar, daca doriti un desert mai dulce
2
foile se pot face cu o zi inainte de a fi umplute sau chiar mai mult
3
a doua zi, dupa ce asamblati, desertul este mult mai gustos