Desert Dobos

de anca_rm in Prajituri, 25 Iul 2017 | 3982 vizualizari

 

De ceva vreme am vrut sa pregatesc un dobos, dar imi era groaza sa fac foile. La Simona noastra draga, am gasit o reteta de dobos cu foi coapte in tava. Vreau sa va spun ca au iesit super bine, data viitoare vor iesi si mai bine. A fost o prajitura dulce, dar foarte gustoasa. A fost apreciata de toti invitatii la ziua Oanei.  Am facut portie dubla si am facut foarte bine pentru ca altfel nu imi ajungea.
Multumesc Simona!
 
 

 

INGREDIENTE

  • Pentru foi:
  • 6 oua
  • 1 praf de sare
  • 120 gr zahar
  • 120 gr faina
  • 40 gr unt
  • Pentru crema:
  • 3 oua
  • 200 gr zahar
  • 200 gr ciocolata 80 % cacao
  • 1-2 linguri esenta de rom
  • 1-2 linguri unt
  • 250 gr unt gras 80%
  • 2 linguri cacao
  • Pentru caramel:
  • 1 cescuta zahar
  • 1 cescuta apa
  • 1 lingura esenta rom
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert Dobos:

Pentru foi:

Albusurile le batem cu un praf de sare. Adaugam zaharul si continuam mixarea pana obtinem o bezea.

Untul il topim si il racim, iar cand este rece frecam galbenusurile adaugand treptat untul.

Galbenusurile se adauga peste bezea si se mixeaza pana la incorporare.

Se adauga faina si se amesteca cu o spatula cu miscari de jos in sus usor ca sa scoatem cat mai putin aer din albusuri.

 Se imparte compozitia in doua parti aproximativ egale si se pune in cele doua tavi mari ale aragazului, tapetate cu hartie de copt.

Se uniformizeaza aluatul de foi si se coc la 170-175 grade C, pentru 15 minute.

 Dupa ce s-au racit se indeparteaza hartia de copt si se taie fiecare foaie in trei parti egale.

 Pentru crema:

 Ouale impreuna cu zaharul si romul, le punem pe baie de aburi, amestecam continuu pana se topeste zaharul. Dupa dizolvarea zaharului, mixam ouale.

Separat se topeste ciocolata cu 1 lingura unt. Cand este rece, o adaugam peste amestecul de oua, treptat mizand continuu.

Inr-un castron, separat, mixam untul impreuna cu cacao. Untul trebuie sa fie la temperatura camerei. Adaugam treptat in unt, crema de ciocolata pana cand terminam de incorporat tot.

Crema o punem la frigider pentru maxim 30 minute.

 Pentru caramel:

Zaharul, apa si romul le-am pus intr-un ibric pe foc mic. Amestecam din cand in cand, iar cand siropul incepe sa se lege si sa scada, stam langa el si amestecam in continuu. Va incepe sa se coloreze, iar cand are culoarea chihlimbarului, oprim focul. Luam o parte dintr-o foaie de aluat copt si turnam caramelul pe ea. Cand inca este cald caramelul, taiem in formele dorite (eu am taiat triunghiuri mici ). Lasam deoparte si asamblam.

 Asamblare:

Pe un platou, asezam prima foaie, o ungem cu crema (crema o impartim cam egal) si nivelam. Punem crema si peste ultima foaie si asezam bucatile cu caramel.

 Se pune la frigider cel putin pentru cateva ore.

 Este minunat.

  

 

 

 

TIPS-URI

1

in unt se mai poate adauga zahar, daca doriti un desert mai dulce

2

foile se pot face cu o zi inainte de a fi umplute sau chiar mai mult

3

a doua zi, dupa ce asamblati, desertul este mult mai gustos

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert Dobos" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (13)

Rocsi 1

25.07.2017, 21:00

Si eu vreau sa incerc dobosul, dar cand o fi vremea mai rece, mai spre toamna-iarna ))

dantes 1

26.07.2017, 12:33

Bun!

mihaelar63 1

27.07.2017, 09:34

Cat de bun !!!!! Si cata rabdare + munca

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Reteta de prajitura Petre Roman cu crema de vanilie si caramel