Reteta pentru picnic
Am vazut de ceva vreme aceasta reteta pe pagina Laurei Adamache. Mi-am cumparat toate ingredientele si cu multa hotarare m-am apucat sa prepar aceste delicioase croissante. Cu cat parcurgeam reteta cu atat eram uimita de cati pasi trebuia sa urmez pentru impachetarea aluatului. Timp nu prea aveam si nici rabdare. :) Am decis sa mai tai din toti acesti pasi, si sa imi fac drumul mai scurt pana la momentul in care voi servi un croissant alaturi de o canuta cu lapte.
Intr-un vas destul de incapator, punem drojdia, apa calduta (o incalzim putin, nu o fierbem), faina, galbenusul de ou, zaharul si praful de sare. Mixam. Ideal ar fi sa avem un malaxor, dar m-am descurcat si cu mixerul.
Intr-o craticioara, punem laptele, 30 g de unt si esenta de vanilie. Lasam la foc mic pana se topeste untul. Il adaugam peste aluatul format si mixam. Scoatem aluatul pe masa de lucru pe care am presarat-o cu faina. Framantam aluatul pana devine nelipicios. Il lasam sa dospeasca intr-un loc caldut, aproximativ 1 ora sau pana isi dubleaza volumul. Cu 10 minute inainte sa expire timpul de dospire a aluatului, trebuie sa scoatem untul din frigider. Il asezam intre doua hartii de copt si il aplatizam cu sucitorul pana obtinem un dreptunghi de cca 25 cm.
Rasturnam aluatul pe masa de lucru pudrata cu faina si il intindem intr-un dreptunghi de 35-40 cm. Punem foaia de unt la capatul superior al aluatului (lasam 1 cm de spatiu intre unt si marginile aluatului). Pliem marginile aluatului spre centru, iar apoi facem un pachetel. Lasam la rece, aproximativ 30 de minute. Dupa 30 de minute, scoatem aluatul din frigider si il punem pe masa de lucru.
Intindem aluatul intr-o foaie de 9 mm, iar apoi pliem marginile si facem un pachetel. Il lasam la rece pentru 30 de minute. Scoatem aluatul din frigider si il intindem. Il taiem in triunghiuri isoscele. Eu am taiat triunghiurile mai mari, astfel ca mi-au iesit 7 cornuri mari. Rulam triunghiurile spre varf. Varful trebuie sa se afle intotdeauna sub croissant, altfel riscam sa se se desprinda in timpul coacerii.
Le punem in tava de cuptor, lasand o distanta de 5-6 cm intre ei. Ii mai lasam sa dospeasca 20 de minute. Dupa ce au dospit, ii ungem cu ou amestecat cu lapte si ii coacem in cuptorul preincalzit, la 200°C, pentru 5 minute, apoi inca 15 minute la 180°C. La final, trebuie sa fie frumos rumeniti.