Desert cozonac cu aluat oparit

de Geanina87 in Dulciuri, 19 Apr 2020 | 3036 vizualizari

 

"Aluaturi de casă"

Cel mai bun cozonac.❤ Se rupe fâșii și nu frămânți decât 30 de minute.

 

INGREDIENTE

  • Aluat pt.2 cozonaci:
  • 1 kg faina 000
  • 250 g zahăr
  • 550 ml lapte
  • 8 galbenusuri
  • 40 g drojdie proaspătă
  • 100 ml ulei
  • 100 g unt topit
  • Coaja rasa de la o lămâie
  • Coaja rasa de la o portocala
  • Esență de vanilie
  • Un praf de sare
  • Umplutura:
  • 300 g nuca macinata amestecată cu zahar dupa gust
  • 200 g rahat
  • 3 lg cacao
  • 1 ou bătut pt.uns
  • Mac
Portii: 2
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert cozonac cu aluat oparit:

Incepem prin a prepara maiaua astfel: Punem 100 g faina intr-un vas mare si adaugam peste, 250 ml lapte clocotit.Amestecam f bine cu o lingură si lasam sa se racoreasca in asa fel incat sa nu ne friga la mână. Dupa ce amestecul s-a racorit putin, se sfarama drojdia proaspata deasupra adaugandu-se si 1 lingura de zahar.Amestecam bine cu un tel si subțiem cu inca 50 ml lapte cald. Se lasă maiaua la crescut pt.30 minute dupa care se adaugă peste ea restul de zahăr, cele 8 galbenusuri ținute la temperatura camerei,restul de făină cernuta, coaja de lămâie și portocala, praful de sare si esenta de vanilie. Incepem sa framantam aluatul adaugand cate putin din laptele cald ramas. Cand aluatul s-a format, punem din ulei, putin cate putin si framantam pana il terminam pe tot, apoi continuam in acelasi mod cu untul topit.In total framantam aproximativ 30 minute. Lasam la crescut pana isi dubleaza volumul, apoi il impartim in 4.De mentionat ca aluatul a fost nelipicios, dar daca va iese putin lipicios, ungeti blatul de lucru cu ulei si intindeti fiecare bucata de aluat cu ajutorul mainilor. Deasupra punem umplutura(nuca amestecata cu zahar si cacao) si bucățele de rahat din loc in loc. Rulam si lipim capetele. Continuam in acelasi fel si cu celelalte parti de aluat,apoi impletim cate 2 rulouri formand 2 cozonaci pe care ii punem in tava tapetata cu hârtie de copt. Ungem cu ou batut si presaram mac deasupra. Dam la cuptorul preincalzit 160°C(cu ventilație) pt.aproximativ 60 minute. Scoatem din cuptor si lasam sa se racoreasca, apoi savuram cu mare pofta.

TIPS-URI

1

La jumatatea timpului de copt, e recomandat sa se puna o folie de aluminiu peste cozonaci pentru a nu se rumeni prea tare, dar cred ca depinde foarte mult si de cuptorul folosit.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert cozonac cu aluat oparit" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (16)

Adi 1

20.04.2020, 15:46

Bun!

Rocsi 1

21.04.2020, 20:05

Este un cozonac foarte bun! In copilarie mai facea mama cozonac cu aluat oparit si era super!

Geanina87 1

27.04.2020, 11:23

Va multumesc!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

Unt de casa - Reteta simpla si rapida

pe 27.06 la 17:54

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Nopti libaneze-“Layali libnan”