Fac ciocolată de casă de aproape 45 de ani, de când eram în liceu, așa că aceasta este o rețetă care nu mai are nici un secret, pentru mine.
Este o rețetă destul de scumpă, dar și cantitatea de ciocolată ce rezultă este mare.
Se amestecă din timp laptele praf cu cacaua, având grijă să nu rămână cocoloașe. Această operațiune necesită mai mult timp și răbdare, așa că poate fi făcută cu o zi înainte de prepararea propriu-zisă a ciocolatei.
Într-o cratiță specială, folosită doar pentru prepararea dulciurilor, se pune zahărul tos și apa. Se pune cratița la foc iute, până ce rezultă un sirop bine legat, care cade bob pe farfurioara de încercare.
Când siropul este bine legat, se ia cratița de pe foc, se adaugă untul tăiat felii, pentru a se topi mai repede și se amestecă rapid pentru uniformizare.
După ce s-a topit untul, se ia treptat câte o lingură din amestecul de lapte praf și cacao și se încorporează în siropul cu unt topit, amestecând întruna, pentru a nu se forma cocoloașe.
După ce s-a încorporat toată cantitatea de lapte praf cu cacao, se mai amestecă bine pentru a fi siguri că nu există cocoloașe (care s-ar vedea foarte urât, albicios, atunci când ciocolata se va întări) și apoi se adaugă esență de rom, după gust și după preferință. Cine nu vrea, poate renunța la această esență.
Se toarnă compoziția de ciocolată într-o tavă, sau într-un platou uns, în prealabil, cu unt, sau în diferite forme (chiar de bomboane de ciocolată, dacă aveți) și se dau la răcoare (nu la frigider, pentru că este caldă) ca să se întăreasca până a doua zi.
A doua zi, ciocolata va fi tăiată/porționată în formele dorite și pusă, în recipiente închise ermetic, la frigider.
Cine vrea, poate adăuga în timpul preparării (sau al turnării) ciocolatei, alune (de oricare).
1
Aveți grijă ca laptele praf să fie proaspăt, în termenul optim de garanție, pentru a avea o ciocolată de calitate.
2
De asemenea și untul trebuie să fie proaspăt și de calitate (65% grăsime).
3
Amestecați foarte bine laptele praf cu cacaua, ca să nu mai rămână cocoloașe. Ele s-ar vedea foarte urât în ciocolata întărită.
4
Legați foarte bine siropul, pentru ca ciocolata să se întărească. Dacă siropul este bine legat, veți vedea că înainte de a turna ciocolata în forme, va fi foarte deasă și greu de amestecat, semn că se va întări repede.
5
Dacă ciocolata turnată în formă nu are o "față" frumoasă, lisă, luați cu cuțitul felii subțiri de unt și întindeți cu el denivelările care nu vă plac, pe toată lungimea platoului. Pentru că ciocolata este caldă încă, va topi untul, mulându-se după cuțit și nu numai că-i veți da aspectul dorit, dar va căpăta și un luciu frumos.
6
Aveți grijă, totuși să nu depășiți momentul legării optime a siropului, pentru că în această situație, zahărul se va cristaliza.
7
Dacă ați legat bine siropul, ciocolata se va întări cu siguranță, la răcoare.
8
Procentajul de grăsime din laptele praf este important, la fel ca cel din unt. Dacă ar fi mai mare, există riscul ca ciocolata să fie mai moale.