Once a cheesecake lover, always a cheesecake lover!
Cine ma cunoaste, stie ca feblețea mea culinara este cheesecake-ul.
Minunată textură, pufoasă, cremoasă, infinite combinații ale aromelor, cafea, vanilie, ciocolată...oricum l-aș pregăti, pentru mine este desertul preferat.
Astăzi, de ziua femeii, va aduc o rețetă de cheesecake parfumat cu lămâie, jeleu de zmeură și blat crocant.
Dedic acest cheesecake celei mai iubite dintre femei, de ziua ta, mămica mea!
La mulți ani, dragile mele! Să fiți iubite și respectate pe măsura meritelor voastre!
Se pregătește o formă de copt, cu pereți detașabili, diametru 26 cm.
Eu am folosit o formă cu diametru mic, de 20 cm, plus trei inele mici, diametru 6 cm.
Biscuiții se macină cu ajutorul unui robot.
Untul se pune la topit, se adaugă un vrf cuțit ghimbir. Se omogenizează și se lasă puțin cât să capete untul aromă. Se toarnă apoi peste pesmetul de biscuiți și se amestecă.
Se așază un strat de biscuiți în tava de copt, se presează cu ajutoul unei linguri sau nivelator. Ideea este să iasă egal stratul de biscuiți. Se dă la rece.
Între timp, se topește ciocolata albă cu smântâna grasă, preferabil, pe baie de aburi sau în cuptor ca să nu se ardă. Se omogenizează.
Lămâia se spală, se rade coaja, se stoarce sucul.
Crema de brânză se amestecă cele 3 ouă, apoi se adaugă ciocolata topită și răcită, coaja și zeama de lămâie, iar la final, lichiorul limoncello. Pentru mine a fost suficient de dulce gustul, însă, dacă preferați ceva mai dulce, puteți suplimenta cu zahăr. Se omogenizează, apoi se toarnă toată compoziția peste baza de biscuiți din forma de copt.
Se scutură puțin de blatul mesei, apoi se pune la copt, în cuptorul preîncălzit, la 180 grade C, timp de 60 minute. Dacă alegeți să pregătiți în forme mici, reduceți timpul de coacere la 30 minute.
Se închide focul, se lasă să se tempereze în cuptor. După ce s-a temperat, se pune la rece.
Zmeura se pune pe foc, într-un vas, se adaugă 100 ml apă rece. Se adaugă și zahărul și se lasă pe foc, până se dezgheață. Se adaugă o lingură de amidon dizolvat în apă. Se lasă pe foc încă 3-4 minute, să se închege ușor compoziția. Zmeura nu necesită amidon la preparare, conține suficientă pectină ca să se lege singură, însă acest lucru se realizează prin fierbere mai multă. Eu am vrut să păstrez din prospețimea fructelor și am lăsat foarte puțin pe foc.
După ce s-a legat, jeleul se dă deoparte și se lasă la răcit, apoi se pune la rece.
Smântâna se bate bine până devine pufoasă, se adaugă 2 linguri de zahăr pudră.
Cheesecake-ul se scoate de la rece, se ornează cu frișcă, apoi cu jeleu de zmeură și se decorează cu fulgi de ciocolată.
Se ține la rece până în momentul servirii.
Să vă fie de folos această rețetă de cheesecake cu lămâie și jeleu de zmeură!
1
alegeti ciocolata de calitate
2
cu cat presati blatul de biscuiti mai mult, cu atat mai crocant va iesi.