Căsuţa din turtă dulce de anul trecut le-a plăcut alor mei foarte mult, astfel că anul acesta am mai pregătit una, cu modificări şi îmbunătăţiri. Am decorat-o astfel încât să îmbin brâul românesc de pe faţadă cu alte elemente în culori specifice Crăciunului.
Reţetă românească
Se freacă margarina cu zahărul, se adaugă ouăle, mierea, cacaua, condimentele, praful de copt. Se amestecă şi se adaugă în ploaie şi făina cernută, atât cât cere aluatul. La mine au fost suficiente aprox 420 g. Se frământă până se obţine un aluat bun de întins, dar pufos. Acest tip de aluat este fraged dar şi fragil, de aceea se manevrează cu grijă.
Pentru căsuţă, se pregătesc următoarele:
1. peretele-faţada casei tot de L 14.8 x l 13.5 cm, pe care vom decupa două geamuri şi o uşă. Această faţadă va fi unită cu acoperişul – un triunghi isoscel de 14.8 cm baza x 10.4 cm celelalte două laturi.
2. peretele din spatele casei va avea L 14.8 x l 13.5 cm, unit cu acoperişul – un triunghi isoscel de 14.8 cm baza x 10.4 cm celelalte două laturi.
3. două dreptunghiuri de câte L 18 x l 14.8cm fiecare, pentru pereţii laterali ai casei. Pe fiecare vom decupa câte 3 ferestre.
4. pentru acoperiş se mai pregătesc alte două dreptunghiuri de L 21 x l 14.8 cm, acestea sunt pic mai mari, pentru a acoperi bine.
5. în plus, vom avea nevoie şi de o foaie mai mare, pentru podeaua casei (poate fi de aprox 25 x 17cm)
6. din aluatul rămas eu am făcut un gărduţ (pentru care am folosit un şablon din silicon), câteva trepte şi un om de zăpadă
Se împarte aluatul în 2 bucăţi. Se întinde prima foaie de aluat, potrivită ca grosime, pe masa presărată cu făină. Se decupează cu un cuţit ascuţit dat prin făină piesele de la punctele 1 şi 2. Se ridică de pe masă cu o spatulă tip racletă şi se transferă într-o tavă pregătită cu foaie de copt. Se manevrează cu grijă pentru că acest tip de aluat se rupe foarte uşor.
Se întinde şi a doua foaie, se decupează alte piese. Aluatul rămas se frământă şi se întinde din nou pentru restul pieselor.
Pentru ferestre, se sparg dropsurile în bucăţele mici şi se pun în locul unde vin geamurile. Uşa pe care aţi decupat-o mai devreme, o puneţi în tavă pentru a o coace şi a o lipi mai târziu. Eu am făcut şi câteva trepte.
Piesele se coc la foc mic, aprox 10-12 minute, astfel încât să nu fie nici prea pufoase pentru că se vor rupe, dar nici prea uscate pentru că se vor crăpa. După ce scot din cuptor, se lasă la răcit în tavă 5-10 minute, apoi se scot pe un platou. Piesele cu geamuri sunt mai fragile, trebuie să se usuce şi să se răcească bine în tavă înainte de a le muta.
Pentru glazură: se pune într-un ibric zahărul şi apă atâta cât să-l acopere, se fierbe pe foc mic până se topeşte zahărul. Separat, se bate cu mixerul albuşul cu un praf de sare. Se toarnă siropul în fir subţire, amestecând până se formează o bezea tare, lucioasă. Din această glazură se dă deoparte în două ceşcuţe pentru a amesteca cu puţin colorant alimentar: roşu, respectiv verde.
Se umple un poş cu glazura albă şi se ung marginile pereţilor casei, să se lipească. Veţi avea nevoie să vă mai ajute cineva. Se sprijină pereţii de nişte pahare înalte. Se lasă un pic la uscat, se îndepărtează cu grijă paharele şi se adaugă şi acoperişul. Glazura are tendinţa să se usuce repede, totuşi căsuţa se va usca abia în 24 de ore, de aceea trebuie manevrată cu grijă.
De asemenea, aveţi grijă ca în bucătărie să fie aerul uscat, să nu pregătiţi altă mâncare simultan, deoarece aburul, umezeala sau căldura vor afecta aluatul (se înmoaie şi se lipeşte).
Timp de pregătire aluat: 10 min
Timp de coacere: 10-12 min fiecare tavă – eu am avut 4 tăvi (45 min)
Timp de decorare: 2 h
Timp de uscare pentru toată căsuţa: 24h
Poftă Bună şi Sărbători cu bucurie!
Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu:
https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/11/casuta-din-turta-dulce-2018.html